19 Nov 2012 kl: 00:00

”Det här är en bra startup-skola!”

Pelle jobbade på IT-företaget Orc när hans KTH-kompisar startade supersnabbväxande Wrapp, som bygger en tjänst för digitala presentkort. Till sist kunde Pelle inte stå emot kompisarnas snack om hur roligt de hade på jobbet, och i februari i år
började även han.

Vad gör du om dagarna?
– Jag jobbar med allt det som inte syns i produkten, men som behövs för att apparna ska fungera. Varje gång någon trycker på en knapp i appen kommer den att ställa en fråga till vår server. Jag ska ha sett till att det finns ett svar på frågan och att det svaret når fram till kunden. Man kan säga att jag sitter och skriver en berättelse, men berättelsen går ut på att lära datorn att utföra instruktioner. 

Vad är bäst och sämst med jobbet?
– Det jag verkligen gillar är att man får fokusera på sin grej och lösa problem hela

dagarna. I stället för att sitta i en massa möten provar vi oss fram och ser vad som funkar. Sen är det också väldigt roligt att vara med i utvecklingen och se hur företaget växer.Baksidan är att det kan bli lite växtvärk. Varje gång vi blir fler behöver vi till exempel hitta nya sätt att jobba på.

Är det dygnet runt-jobb som gäller hos er?
– Vi jobbar med att skapa saker. Vissa dagar är man produktiv, andra går det inget bra alls. Är det jättemycket att göra och jag har flyt kör
jag på. Då kanske jag jobbar fjorton timmar. Samtidigt är det viktigt att inte jobba jämt bara för att det är roligt. Ibland måste man känna efter: Är jag trött? Borde jag gå hem?

Hur är din chef?
– Min chef är en gammal kompis, så det är en spännande rollfördelning. Men det funkar bra – han kan ha en roll på jobbet och en roll privat. Nu har vi inte haft några jätte­konflikter, men jag tror att vi skulle fixa det också. Han är bra på att lyssna, det är viktigt.

Vad tjänar du?
– Ungefär 35 000 i månaden. Det finns ställen där jag skulle kunna tjäna mer. Utbildningen har gjort oss eftertraktade. Men jag jobbar inte här för pengarna, utan för vad vi skapar tillsammans.

Vad gör du om fem år?
– Jag vill fortsätta att göra något som hjälper människor. Sedan vill jag gärna starta något eget: hitta en bra idé och realisera den genom att gå ihop med några andra. Det här är en bra startup-skola!

 

Fakta: Pelle Almquist

Ålder: 29 år.

Utbildning: Civilingenjör i datateknik, KTH.

Jobbar som: Back end developer på Wrapp, som grundades 2011 och lanserar sin digitala presentkortstjänst i en växande skara länder.