3 Dec 2012 kl: 00:00

”Det handlar om att bryta normer”

Han kan titulera sig Årets ekonomistudent, har handplockats av Handelsbankens vd och har ambitionen att förändra det ekonomiska systemet inifrån – samtidigt som han kämpar för HBTQ-personers rättigheter.

 

Grattis till plats nummer två på listan! Hur känns det?

– Såklart jätteroligt! För mig har det handlat mycket om att bryta mot normer och vad som förväntas i olika branscher och från olika personer. Jag vill förbättra för individer och samhälle ­genom att lyfta fram det människor är bra på.

 

Det började med en ambition att hjälpa. 25-årige Martin Björgell visste redan som liten att det var det han skulle göra. Under uppväxten var siktet därför inställt på att plugga medicin, precis som andra i hans familj hade gjort innan honom.

 

– Men det blev ganska tvära kast under gymnasiet. Jag jobbade extra på Ica och fick mer och mer ansvar, vilket fick in mig på ekonomispåret. Egentligen var och är det i samma syfte som med medicinen, för att hjälpa andra. Skillnaden är att nu kan jag nå ut till fler, berättar han.

 

Handplockad av bank-vd:n

Tidigare i år blev Martin utnämnd till Årets ekonomistudent vid Universum awards och efter att Handelsbankens vd fått upp ögonen för honom flyttade han i somras till Stockholm för ett specialsytt uppdrag.

 

Handplockad av banken, vad gör du egentligen på jobbet?

– Det är ett individuellt utvecklingsprogram som liknar ett traineeprogram. Målsättningen är att jag får utveckla mitt ledarskap samtidigt som jag lär mig grunderna i verksamheten. Jag brukar säga att jag inte riktigt jobbar på bank utan mer med människors drömmar och samhället i stort.

 

Viljan att leda andra människor har även den funnits med sedan barnsben. Eller snarare sedan de första scouthälsningarna som sjuåring.  Då handlade det om att vara patrulledare för kompisarna. Som vuxen scout har han avancerat och är vice ordförande i Svenska Scoutrådet, där en av de frågor han driver är HBTQ-personers rättigheter.

 

Martin är själv gay och för ett par år sedan, efter att hans pojkvän dog i en olycka och förhållandet tystades ner av anhöriga i bästa ”Torka aldrig tårar utan handskar”-stil, kände han att det fick räcka med hymlandet.

– Att sitta på en begravning och inte få finnas var något av det värsta jag har varit med om. Jag som redan var ledare och framlyft i olika sammanhang tänkte att om det kan hjälpa att visa att man inte är ensam så är det värt att ta de smällar som kan komma.

 

Varför var det viktigt att berätta för omgivningen, förutom på det rent personliga planet?

– Människor har fördomar så fort man skiljer sig från någon sorts norm. För kvinnor kan det handla om glastaket, för invandrare problemen med att bli tagen på allvar. När det gäller sexuell läggning tas det för givet att man har en partner som är av motsatt kön. När det inte är så väljer många att tiga om sitt liv och känner sig aldrig bekväma. Så var det för min del också. Öppenhet bidrar också till ett positivt klimat i företag och organisationer.

 

”Kan inte bli ledare om man är homo”

I en intervju i Dagens industri tidigare i år pratade Martin öppet om sin homosexualitet. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

 

– Jag fick höra att man inte kan bli ledare om man är homo eftersom man då är för mesig och fjollig, säger han.

 

Det är uppenbarligen ingenting han lägger någon större vikt vid. En av de saker Martin inte sticker under stol med är att han siktar på att bli Sveriges yngste börs-vd.

 

Hur går det?

– Bra tror jag. Om du inte säger vad du vill så kan ingen hjälpa dig eller veta vart du är på väg. Du måste gå ut med dina drömmar och visioner! För min del är det inte positionen i sig som är viktig utan möjligheten att påverka samhället till det bättre. Antingen så når man dit eller så hamnar man någon annanstans.

 

Mer om Martin Björgell


Ålder: 25 år.
Bor:
I Stockholm.

Om att vara en Uppstickare: Jättekul! Jag tror varken det behöver vara svårt eller ta lång tid att förändra världen.

 

» Se Topplistan med Uppstickarna 2012, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100