Det hade kändisarna gjort när de var 25
21 Maj 2019 kl: 00:00

Det hade kändisarna gjort när de var 25

Det här är en återpublicering från maj 2016.

Jay Z

Är du en skaplig, men anonym rappare som mest hänger i andras stjärnglans? Grattis, då har du alla möjligheter att bli nästa Jay Z! Shawn Carter, som han egentligen heter, växte upp i Brooklyn i New York och var inget namn man höjde på ögonbrynen åt förrän han fyllde 27, grundade skivbolaget Roc-A-Fella Records och släppte sitt första album, Reasonable Doubt.

Donald Trump

Många hävdar att unge Donald hade ett ganska rejält försprång och föddes in i rikedom, framgång och överflöd. Och, ja, det gjorde han nog allt, men hans pappa envisades ändå med att ta med honom till byggarbetsplatser för att samla burkar och lära sig att uppskatta pengars värde. Lagom till 25-årsdagen fick Donald alltjämt ta över familjeföretaget Elizabeth Trump & Son, och sen var det raka vägen (nåja) till presidentskapet.

Jennifer Lawrence

När Jennifer Lawrence fyllde 25 började framgång förmodligen redan kännas lite uttjatat. Hunger Games-trilogin var inspelad, klar och succéstämplad, och tre år tidigare hade hon mottagit en Oscar, en Golden Globe, en Screen Actors Guild och, som grädde på moset, en Independent Spirit Award för rollen som Tiffany i Silver Linings Playbook.

 

Steve Jobs

Den 25-åriga Steve Jobs svor på heder och samvete att pengar inte skulle få styra hans liv. Det är lätt att säga när man med två polare har grundat Apple och börsnoterat det hela med ett marknadsvärde på 1,2 miljarder dollar.

Hillary Clinton

Hillary, 25, har precis tagit sin juristexamen på tjusiga Yale. Pluggkompisen, Bill, blir så till sig att han inte kan hålla sig. ”Marry me Hillary!” vrålar han med tindrande ögon, men Hillary säger ”tack, men nej tack”. Istället började hon arbeta på Yale Child Study Center och fick sin första vetenskapliga artikel publicerad. Sedermera blev det ju däremot ett bröllop, och rätt vad det var en presidentkandidatur också.

Richard Branson

Vrålrika Richard Branson var en företagsam ung man. Som 20-åring la han grunden till allt med ett postorderföretag som sysslade med skivförsäljning, två år senare blev det en fysisk butik på Londons gator och sen tog det verkligen spinn. Virgin Records, Virgin Atlantic Airways och så det visionära företaget Virgin Galactic som nischat in sig på turistresor i rymden.

J.K. Rowling

”Stopp i signalen” brukar konduktören obegripligt säga när tåget bromsar in för fyrtioelfte gången. Gör som 25-åriga J.K. Rowling nästa gång ­– tänk ut en ny storsäljare i sju volymer. Samma kväll som hennes fyratimmars tågresa blev försenat började hon skriva på den första Harry Potter-boken. Vid den tiden var hon sekreterare på Amnesty i London men fick sparken för att hon mest satt och dagdrömde. Några år senare fick dock alla prestationsivrare svar på tal, när atombomben Harry Potter och de vises sten briserade.

Lloyd Blankfein

Lloyd vem då? Honom ger jag blanka fein i, kanske du tänker. Men den här Lloyd har minst sagt gjort sig ett namn i finansvärlden, just nu som vd och styrelseordförande för Goldman Sachs Group. Han började däremot karriären som jurist och var som 25-åring relativt nyexaminerad. Dessutom rökte han och gamblade när andan föll på – som vilken vanlig människa som helst alltså.

Elon Musk

Som 25-åring hade Elon Musk nyligen hoppat av en doktorandutbildning på Stanford, och de tidigare insamlade meriterna var ingenting övermänskligt: en kandidatexamen i nationalekonomi och en i fysik. Avhoppet från Stanford visade sig dock bära frukt, anledningen var nämligen att jaga den entreprenöriella drömmen om internet, energi och rymden, och det har ju gått rätt bra.

Ralph Lauren

Unge Ralph Lifshitz (han bytte efternamn när han var 15) föddes i Bronx i New York och växte upp som de flesta amerikaner. College och en repa i armén, innan han som 24-åring började jobba på klädkedjan Brooks Brothers. Det tog honom dock två år att leva ut sina designerdrömmar, och resultatet var egentligen inte mer än en lite bredare slips i europeisk stil. Det räckte för en möjlighet att arbeta på Neiman Marcus, och året därpå grundade han sitt eget märke Polo.

Källa: The Independent.