3 Feb 2012 kl: 00:00

”Det gäller att finna vägar utanför trygghetszonen”

Hoppa till:
Emre Gürler

Erik Amarillo
Erik Wagner
Estelle Joubert Westling
Gayathri Rathinavelu
Jessica W Sandberg

Emre Gürler, 33, driver organisationen Africa’s potential, som stöder lokala entreprenörer i Afrika

 

Vem inspirerar dig och varför?

– Personer som alltid lyssnar på sin inre röst och följer sina drömmar utan att störas av allt flimmer och brus i vårt moderna samhälle.  Jag har alltid inspirerats av människor i speciellt utvecklingsländer som följer sina drömmar och idéer, även då trygghetsankaret och kontakten med Maslows behovstrappa sitter väldigt löst. Det är de sociala entreprenörerna i Östafrika som har inspirerat mig till att medvetenhetsgöra att varje enskild timme och dag är extremt värdefull och jobba hårt för att uppfylla mina drömmar. En person som verkligen har inspirerat mig är bland annat grundaren till den Kenyanska gräsrotsorganisationen The Green Belt Movement, Wangari Mathaai, den nyligen avlidna fredspristagaren. Hon visade tidigt på att skogsskövlingarna som skedde i Östafrika ledde till att landet försvagades i alla delar av samhället. Hon är en verklig pionjär som följde sin inre röst och skapade en medvetenhet, och upplyste världen om skogsavverkningarnas grymma resultat för samhället i stort. Även grundaren till ZERI Foundation och The Blue Economy, Günther Pauli, är en stor inspirationskälla till att verkligen tänka entreprenöriellt och visionärt.

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Den stora utmaningen jag har, inte bara det senaste året, är att inte fastna i ett trygghetsberoende. Det gäller alltid att finna vägar utanför trygghetszonen, det är endast då du kan utvecklas och se din verkliga potential! Jag tänker på ett personligt möte, i den kenyanska staden Machakos på en konferens tidigare i år, som lämnade mig totalt stum. Där jag träffade kommunstyrelseordföranden för den kenyanska kommunen Wajir, som ligger på gränsen till Somalia. Efter att alla delegaterna sett UNEP:s dokumentär Hard rain, som handlar om miljöförstöringar och vad västvärldens konsumtionssamhälle har resulterat i, blev många av de 200 delegaterna illamående. Wajirs kommunstyrelseordförande frågade mig då: ”Hur känns det att veta att det är ni i västvärlden som är högst ansvariga för detta? Tusentals och åter tusentals människor och boskap i min kommun svälter och dör på grund av dels miljöförstöringarna, men även ett totalt ointresse i Somaliakonflikten. Vad ska ni göra åt detta? Vad ska du göra åt detta?”

Vad har du för planer för 2012?
– Fortsätta att leva i nuet och respektera allt som vi annars tar för givet här i Sverige. Jag skulle gärna vilja åka tillbaka till ett lyckat solcellsprojekt som jag initierade för fyra år sedan i östra Uganda, för att se vad som har hänt efter alla dessa år. Jag kommer även, förhoppningsvis, att fortsätta marknadsföra det världsunika svenska magasinet Good news magazine.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Varit med och drivit den Svenska Östafrikanska Handelskammaren, SWEACC, som på mindre än ett år har över 140 betalande medlemmar. Handelskammaren inspirerar och informerar svenska företagare, studenter och allmänt intresserade om det faktum att Östafrika är mycket mer än vad som porträtteras i traditionell massmedia. Den afrikanska ekonomin växer i snabbare takt än många EU-länder och med mindre korruption. Det gäller att finna en balans i det massmediala brus som pumpar ut negativa bilder från Afrika. Där tror jag SWEACC har en stor roll att spela i att skapa en mer realistisk och balanserad bild av vad som sker i Östafrika.  En annan överraskande sak som skedde under 2010 var att jag blev inbjuden till en stor FN-kongress i Etiopien som keynote speaker. Jag har även fått en förfrågan om att bli Rwandas honnörkonsul i Sverige. Det var också rätt otippat och samtidigt hedrande.

Eric Amarillo, 40, skrev sommarhiten Om sanningen ska fram och fick hela Sverige att nynna ”Vill du ligga med mig då?”

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– En person som vågar vara ”onormal” inspirerar mig. Normaliseringen som vi alla fostras till i skolan föder inga entreprenörer. Jag inspireras av personer som för sitt engagemangs skull tvingas fly från sitt hemland för att sedan bygga upp ett nytt liv i ett annat. Jag inspireras av den ensamstående mamman/pappan som köper hockeyutrustning och ridstövlar till sina barn.

 

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Min största utmaning är att få ut mina tankar och reflektioner till så många som möjligt därute. Jag gör popmusik och slåss därmed om utrymmet i etermedia mot Lady Gaga och alla andra popartister. Min utmaning är att bli tagen på allvar för mina texters skull, att folk ska förstå att popmusik kan vara mer än yada-yada på skvalradion.

 

Vad har du för planer för 2012?

– Jag kommer att släppa en till skiva och jag skall träffa Henne. Sedan ska jag försöka överleva, för jag har hört att jorden går under då!

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Jag överraskade mig själv och alla andra när jag äntligen började göra musik på svenska av mina funderingar. Jag gav långfingret till den creddiga housepubliken som jag levt av och med de senaste åren och gjorde en platta som vill kommunicera med den vanliga människan, en socialrealistisk popskiva.

 

Erik Wagner, 30, egenföretagare och pr-expert som bland annat jobbar med Ideellajobb.se och Idealistas förlag

Vem inspirerar dig och varför?

– Alla personer som brinner för något är fascinerande och intressanta. Individer som hittar drivkraften i något och genomför sina idéer står högt upp på min respektlista. Genom åren har jag inspirerats av personer som lyfter andra, som gör att folk vågar tro på sina egna tankar och idéer. Till exempel Alice Bah Kuhnke, tidigare min chef och nu hållbarhetschef på ÅF, som är en oerhört äkta människa. Hon har en oerhört stark ideologisk kompass och säger det hon tycker och tänker. Även Annika Norlin, sångerska och låtskrivare, för att hon sätter ord på livet, samt Anna-Karin Nilsson, en kär vän som driver tapetserarverkstaden Tusen nålar i Göteborg. Hon går sin egen väg och har en brutal förmåga att hålla kvar mig på marken.

 

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Flera saker, bland annat att hinna föreläsa så mycket jag bara kan om att sociala medier och ny teknik kan vara det bästa som har hänt traditionella organisationer och att de ofta missar det engagemang som synliggörs på nätet. Det har även varit en utmaning att på Idealistas förlag, som jag startat upp, ge ut Brit Stakstons bok Gilla!. Boken har tagits emot oerhört väl bland engagerade och säljer mycket bra. Sedan har det varit utmanande att utveckla Ideellajobb.se till den självklara plattformen för lediga tjänster inom idéburna organisationer.

 

Vad har du för planer för 2012?

– I mars börjar jag som ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO, en livaktig folkrörelse med traditioner och ett uppdrag som är minst lika aktuellt nu som när IOGT bildades i Sverige 1879. Jag vill vara med och bygga vidare på vår svenska folkrörelsetradition, fast i en ny modern tappning. 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Startat Idealistas förlag med den nischade målgruppen ”ideella och engagerade som vill ta ansvar för sin organisations utveckling.” Jag har även varit med och gett ut en analog bok, Gilla! av Brit Stakston, om de digitala utmaningar som samhällsengagerade individer och organisationer står inför. Den roligaste och mest galna enskilda händelsen var seminariet utifrån boken vi genomförde under årets Almedalsvecka. I en fullknökad Metodistkyrka, med cirka 170 deltagare, bjöd vi på soppkök och samtal om sociala mediers roll, vilket skapade långa köer ut på kyrkbacken.


Foto: Lena Dahlström (Erik Wagner)


Estelle Joubert Westling, 25, strateg på kommunikationsbyrån The good guys och utsedd till Årets Nova

Vilka personer inspirerar dig?

– Jag inspireras av de möten jag gör i min vardag: Personer som står för starka värderingar, har en drivkraft och som sprider energi runt sig och sin omgivning.

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att hinna med allt fantastiskt som händer just nu, både inom The Good Guys och Social Entrepreneurship Forum, och hinna med alla saker som jag engagerar mig i runt omkring, som undervisning och föreläsningar. Det är viktigt att fortsätta hinna inspireras av människor runt omkring trots att tiden är knapp.

Vad har du för planer för 2012?

– Min plan är att med The Good Guys som plattform fortsätta skapa innovativa och kreativa koncept, som ändrar beteende och initierar positiv ändring hos företag och deras konsumenter. 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Jag är stolt över att jag på fem månader har dragit in 12 miljoner i stöd och investering till olika sociala entreprenörer. Jag har även föreläst och undervisat en hel del. Att kommunicera handlar för mig om att påverka och inspirera och på så sätt skapa ett medvetande för att ändra tillvägagångssätt, konsumtion eller beteende – och det är det jag vill åstadkomma.

Gayathri Rathinavelu, 25, en av grundarna av företaget The good tribe som hjälper företag att arrangera event inom hållbar utveckling

Vilka personer inspirerar dig?

– Jag får inspiration av många personer runt omkring mig, grundat på deras sätt att leva, deras livsinställning och karaktärsdrag. Tre personer som inspirerar mig både professionellt och personligt är Sara Sjöman, Catherine Donoso och min moster Padma. Jag inspireras av min före detta kollega, Sara Sjöman, för hennes otroliga ledarskap. Hon har en finstämd kombination av att vara rak, tydlig, ärlig och bestämd och samtidigt vara en konstant inspirationskälla. Hon sprider positiv energi, är peppande, lösningsfokuserad och ger mycket utrymme till att låta andra växa. Min bästa vän Catherine Donoso inspirerar mig genom sin konstant positiva livssyn. Dessutom går hon sin egen väg och bryr sig inte om vad andra personer tycker och tänker – så länge hennes beslut gör henne lycklig är de rätt. Min moster Padma lever och är uppväxt i södra Indien. Hon är en förebild för mig som kvinna, livspartner och mor. Hon är stark och målmedveten och vågar ifrågasätta både normer och sin egen livsstil i ett samhälle som inte ger mycket utrymme till oliktänkande.


Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att våga ta beslut baserade på mod istället för rädsla i mitt sökande efter att hitta balansen i mitt hjärtas behov. Det innebär att få utveckla The Good Tribe tillsammans med mina vänner och kollegor och göra det jag älskar – jobba med hållbarhetsfrågor, entreprenörskap, kreativitet och idéutveckling – men även att vara med min partner som bor i Brasilien. Att hitta den här balansen har inneburit att jag varit tvungen att rannsaka mina beslut för att vara säker på att de är baserade på positiva drivkrafter.

Hur menar du?
– Vi väljer alldeles för ofta att bara köra på, även om det innebär att jobba med personer eller göra saker som vi egentligen inte vill, eller som bara tar energi. Att våga ta beslut baserade på mod är väldigt läskigt och sjukt jobbigt för det kan innebära att man gör folk besvikna – och jag hatar att göra människor besvikna. Men det är otroligt härligt och viktigt att låta hjärtat få föra sin talan så att vi tar ärliga beslut baserade på vad vi själva vill och inte på vad någon annan vill.

Vad har du för planer för 2012?

– Lära mig portugisiska, dansa tango på Grönan under sommaren, lära mig att vindsurfa och jobba mycket! Kämpa med att hålla fokus, ha is i magen, ha tillit till de val jag har tagit och inte ta för många beslut för snabbt, utan lämna utrymme för livet att göra spontana inspel. Sedan kommer jag även att utveckla mitt nätverk i Brasilien och påbörja etableringen av The Good Tribe här. Jag vill fortsätta sökandet efter balansen mellan jobb och privatliv, prata mycket på Skype med mina käraste och ifrågasätta om det jag tänker och gör är rätt eller om jag borde göra det annorlunda. Jag tänker påminna mig och mina kollegor om boken The Dip, en grymt bra bok av Seth Godin om att hantera dippar, när stora utmaningar dyker upp.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Jag utmanade mina gränser till max! Jag har seglat för första gången i mitt liv. Rutten var en av de tuffaste passagerna i världen, en 17 dagars seglats mellan Mauritius och Sydafrika. Jag utmanade även min höjdrädsla genom att kasta mig ut i världens högsta bungyjump på 270 meters höjd. Fast ännu mer utmanande var såklart att träffa Mannen med stort M. De första dagarna i januari blev jag blixtkär i en man bosatt i Brasilien. Jag kände att jag var tvungen att åka till Brasilien för att lära känna honom bättre. Några månader tidigare hade jag och mina kollegor beslutat att befinna oss på samma plats i minst två år för att bygga upp The Good Tribe tillsammans. Många, inklusive jag själv, har ifrågasatt mitt beslut att satsa stenhårt på både kärleken och mitt företag. Nu har jag min bas här i Brasilien och pendlar till Sverige. Vägen är varken utstakad eller klar, men jag är stolt över att jag följer mitt hjärta och tog ett beslut baserat på mod och inte rädsla. Jag behåller mitt fokus på att se möjligheter och omringa mig med fantastiska kollegor och personer som stöttar mig i mitt uppstickande.

 

Foto: Henrik Peel (Gayathri Rathinavelu)

Jessica W Sandberg, 33, pr-strateg med hjärtat på rätt ställe


Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Som den klyscha det låter: Människor som inte rakt av accepterar normer, regler eller hierarkier, människor som ifrågasätter och jobbar för förändring, och människor som är kompetenta och lyhörda, väcker min respekt. Journalisten Anna Charlotta Gunnarson, Lina Thomsgård på Rättviseförmedlingen och Ann-Therese Enarsson, tidigare IQ och den som fick igenom rökförbudet på krogar i Sverige, är exempel på några sådana personer.

 

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att lyckas lyfta frågan om barnfattigdom och få människor att beröras av barns öde och det faktum att alla barn i Sverige faktiskt inte har samma grundförutsättningar, samt visa att det som många av oss tar för givet faktiskt inte är en självklarhet; Att alla barn inte har varma vinterkläder under vinterhalvåret eller sjukskriver sig från skolresor på grund av att de inte har råd med den obligatoriska femtiolappen.

 

Vad har du för planer för 2012?

– Att fortsätta jobba för att ses som en Uppstickare och de värden och ord som läggs in i det begreppet.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Jag ruckade nog om Rädda Barnen en del och satte Rädda Barnen på den sociala medier-kartan. Om de ansåg det hela som bra eller inte råder delade åsikter om – vi har två läger på organisationen (skratt).

 

 

Läs mer:


» Läs mer om Uppstickarna 2011 här

» Se Topplistan med Uppstickarna 2011, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2011, plats 31-65
» Se Varma listan med Uppstickarna 2011, plats 66-100