”Det finns långt bättre förebilder än Marx”
12 Jan 2015 kl: 00:00

”Det finns långt bättre förebilder än Marx”

Klas Eklund önskar att han hade vetat…

…att det fanns bättre ekonomer än Marx. När jag började plugga ekonomi som 20-åring tillhörde jag den yttersta bokstavsvänstern och hade den marxistiska synen att ekonomin är ”grunden” i samhället. Så jag började faktiskt plugga för att lära mig hur man skulle krossa kapitalismen. Men det tog inte lång tid förrän jag upptäckte att Keynes och Samuelson var långt mycket bättre ekonomer än Marx. Den insikten drev mig in mot den politiska mitten. En insikt jag önskar att jag fått lite tidigare. Då hade jag nog läst mer systematiskt och genomtänkt.

Jag insåg på tok för sent att nationalekonomi på högre nivå kräver formell kunskap. Så här i efterhand hade jag lagt mer krut på grunderna: statistik,
matematik och ekonometri. Den sortens teknisk kompetens tillägnar man sig lättast som ung. Och det hade jag haft nytta av senare, de högre studierna hade tagit mindre tid.

Då jag lämnade akademin för att börja i Finansdepartementet trodde jag som ung arrogant ekonom att bristerna i den ekonomiska politiken låg i avsaknaden av teoretiska kunskaper och undermåliga rådgivare. Det var ett abrupt uppvaknande när jag fick lära mig den hårda vägen att politik lyder under andra lagar än ekonomisk teori. Politik handlar om att komma överens och göra upp. Bristerna låg inte i finansministerns dåliga teoretiska insikter, utan i att det politiska spelets dynamik inte alltid möjliggör de bästa besluten ur ett rent nationalekonomiskt perspektiv.

Som akademiker levde jag ett lättjefullt liv. Visst, det skulle levereras avhandlingar, föreläsningar och artiklar och så vidare, men det gavs tid att tänka och fnula. En betänketid som sällan erbjuds i det ”verkliga livet”. Först på Finansdepartementet, men framför allt i koncernledningen på SEB, blev jag tagen av hur högt tempot var att hela tiden leverera underlag och beslut.

Mitt intresse för det skrivna ordet tog fart på allvar under universitetstiden. Jag gillar att jobba mycket med mina texter. Jag anses vara en bra pedagog och ett skäl till det är att jag slipar mina texter och argument för att göra mig förstådd. Oavsett jobb är det viktigt att man är bra på muntlig och skriftlig kommunikation. Goda grammatikkunskaper bör ligga högt på allas agenda.

Klas råd på vägen:

Rätt verktygslåda
Lär dig verktygslådan från början. Du måste kunna räkna, skriva, tala flytande engelska, hantera dataprogrammen och så vidare. Lär dig det från början, det blir svårare med tiden.

Var beredd att lära om
Tro inte att ämnet för din uppsats är det som avgör din karriär. Världen förändras så oerhört snabbt att du hur som helst kommer att behöva ”lära om” varje år. Arbetsgivaren bryr sig inte om vad du skrev i uppsatsen, de vill ha en flexibel och socialt kompetent person som kan sin verktygslåda.

Åk utomlands
Internationella erfarenheter är viktiga. Då kommer du hem med goda språkkunskaper och har ett väl upparbetat kontaktnät.

Vårda dina kontakter
Att plugga på kammaren för goda betyg kan måhända vara bra, men ett bra kontaktnät har du stor nytta av i arbetslivet.