1 Sep 2010 kl: 00:00

”Det finns enormt många inspirerande personer”

Hoppa till:
Henrik Torehammar
Jake Rydqvist & Benjamin Falk

Jenny Jägerfeld
Joakim Jardeby
Johanna Koljonen

Henrik Torehammar, 30, journalist och radiopratare i programmet Brunchrapporten, Sveriges radio

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Amerikanske komikern Jon Stewart – han är rolig, men han är framför allt världens kanske nu främste mediekritiker. Hans kollega Stephen Colbert som är ännu roligare, och en mästerlig improvisatör. Gina Dirawi, mer känd som bloggande Ana-Gina för hennes helt oneurotiska förhållande till saker som andra kissar ner sig för – klass, kön, etnicitet!

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att försöka överraska publiken med den där frågeställningen som dom precis när vi ställt den kommer på att det var det dom ville veta.

Vad har du för planer för 2011?
– Flytta ihop med min kille och börja sända radio från Stockholm.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Att i P3:s partiledarintervjuer inför valet våga ställa politikerna inför populärkulturella dilemman. Hur skulle kravliberalen Jan Björklund hantera aliens? Tycker Maria Wetterstrand att det är okej att döda zombies även om det skadar den ekologiska mångfalden?

Jake Rydqvist, 38, och Benjamin Falk, 37, Dorian communication och Dorian magazine – Sveriges största livsstilsvarumärke för gaymän

Vilka personer inspirerar er och varför?
– Våra hjältar kombinerar framgångsrikt internationellt entreprenörskap och en inspirerande osvensk attityd, som Efva Attling och Mika Liias (vd för Make Up Store).

Vad har varit er största utmaning senaste året?
– Att jonglera reklam- och modeplåtningar med byråkunder och magasin med givande privatliv. Vi gör artiklar om jordens mest romantiska platser, men är där med varandra, inte våra respektive.

Vad har ni för planer för 2011?
– Vi vill skapa en kreativ arena som kombinerar kontor, studio, galleri och klubb, med Andy Warhols ”Factory” som inspiration. På företagssidan planeras en rad rekryteringar.

Vad är det uppstickigaste ni har gjort senaste året?
– Som gaykillar är det naturligt ifrågasätta konventioner, vilket präglar vår livsstil och vår business. Kundernas respons är att ge oss nya prestigeuppdrag. Vi pitchar aldrig. Det är lyx.

Jenny Jägerfeld, 36, psykolog och författare till Här ligger jag och blöder

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Min man, för att han är en sann visionär, min äldsta dotter för att hon har en så fantastisk fantasi och min yngsta dotter för att hon alltid försöker minst en gång till.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att föda barn vaginalt.

Vad har du för planer för 2011?
– Jag ska skriva så mycket jag kan på min kommande bok.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Att våga byta förlag till nystartade förlaget Gilla böcker, också de uppstickare, och att säga upp mig och helt satsa på mitt eget företag.

Joakim Jardeby, 39, ingenjör som producerat
Sweaty beards, en vikingafilm där
alla pratar svengelska med Dogge
Doggelito och Marika Lagercrantz

Vilken person inspirerar dig och varför?
– Det finns ju enormt många inspirerande personer inom olika områden. När det gäller humorfilm i Sverige tycker jag Ulf Malmros är den som gör grejer som ligger närmast det jag själv vill göra. Annars är det alltifrån Guy Richie och Tarantino till Hasse och Tage. Många idrottsmän är ju fantastiska för deras målfokusering, som Ingemar Stenmark och Gunde Svan till exempel. På senare år har jag känt mig ganska inspirerad av olika HBO-serier. Det var ett tag när det kom väldigt många bra serier därifrån, även om jag inte lyckats hitta nån ny bra på sistone.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att sälja filmen. Det är ett helt annat typ av arbete, och ganska ogreppbart. När man gör en film rullar det på med saker som man kan ta tag i lite mer handfast. Att sälja det färdiga filmen är svårare. Jag är också mer inspirerad av att utveckla nånting än att sälja det, vilket jag tror är ganska vanligt för människor som söker sig till kreativa arbeten. 

Vad har du för planer för 2011?
– Vi ska se till att få Sweaty bears distribuerad, sen jobbar jag just nu med ett par idéer för TV-serier. Det börjar så smått bli dags att lyfta blicken och se framåt, och som alltid för min del, så har jag fler idéer än jag har tid att utveckla dem. Det gäller att vara selektiv, för allt som man ger sig in på när det gäller både film och TV, kommer man att leva med under en ganska lång tid. Jag har också ett flertal manus jag redan skrivit, varav ett par av dem kan tänkas vara intressanta att utveckla vidare.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Svårt att säga, men det var kul att åka ner till Berlin under filmfestivalen och bygga relationer med internationella sales agents och producenter från andra länder. Vi är ju nybörjare på detta med internationell försäljning av film och det är inte lätt, men processen är oerhört spännande. Jag tror att det kommer att ta några år innan man simmar bekvämt med alla hajar därute, men än så länge har vi klarat oss helskinnade.

Johanna Koljonen, 31, programledare,
författare och kritiker som i våras
vann På spåret med Marcus Birro

Vilka personer inspirerar dig och varför? – Professionellt inspireras jag av roliga, smarta och ambitiösa folkbildare som Jon Stewart, Melvyn Bragg och Oprah Winfrey. Personligen inspireras jag av vänner och bekanta som vågar ändra sina liv och utmana förväntningar för att leva mer i enlighet med sina värderingar.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Jag har bara lidit av lyxproblem i år – för många intressanta jobberbjudanden har gjort det svårt att gallra. Jag fick rådet att rangordna dem utifrån vad som känns viktigt, inte bara vad som vore kul. Det hjälper mig att välja.

Vad har du för planer för 2011?
– Jag kommer att finnas kvar inom public service, är involverad i lite olika bokprojekt och så har jag för avsikt att avsätta mera tid för spelhobbyn.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Det har jag inte gjort ensam utan med mina kolleger på P3 Kultur – vi har utmanat gränserna, varje vecka, för hur nördiga ämnen man egentligen kan göra engagerande för en bred publik!