”Det finns en stark koppling mellan vad vi gör och varför vi gör det”
7 Jun 2016 kl: 00:00

”Det finns en stark koppling mellan vad vi gör och varför vi gör det”

David Algood hittade sitt kall när han, som en del av sina universitetsstudier, arbetade på en rullstolsklinik. Från början hade han ambitionen att studera till något medicinskt yrke, men insåg under sin tid på rullstolskliniken att han ville hjälpa människor med funktionsnedsättning.

I dag är David Vice President, Global Product Management för Permobil där han är ansvarig för Permobils produktutveckling.

– Jag vill hjälpa människor med funktionsnedsättning att känna sig så inkluderade i samhället som möjligt.

Inte bara elektriska rullstolar

Efter några år på rullstolskliniken sökte sig David till Permobil.

– Jag lockades av företagskulturen. När jag samarbetade med Permobil på rullstolskliniken fick jag en bild av ett företag där medarbetarna har roligt på jobbet och verkligen tycker om vad de gör. David såg att Permobil hade ett annorlunda tänk jämfört med andra inom samma bransch. Istället för att bara fokusera på funktionalitet arbetade Permobil också för att ta fram elektriska rullstolar med snygg, enkel design. Dock är den snygga designen självklart inte det viktigaste.

– Hos oss finns det en stark koppling mellan vad vi gör och varför vi gör det. Vår grundare skapade Permobil med filosofin att varje person med funktionsnedsättning förtjänar att kunna vara så aktiv och självständig som möjligt. Det tror vi starkt på och det är vårt huvudsakliga ansvar. Vi gör inte bara elektriska rullstolar, det är så mycket mer. Vi måste erbjuda produkter som våra kunder kan använda hela dagen, en produkt som de kan lita på fungerar och som gör att de kan leva ett så aktivt liv som möjligt.

Varför Permobil finns

Permobil hjälper också till med att utveckla produkter för småbarn med funktionsnedsättning, något som i stor utsträckning saknas på dagens marknad. De samarbetar med Cole Galloway vid University of Delaware.

För ett tag sedan var David med när Cole genomförde ett experiment där barn med funktionsnedsättning fick testa att sitta i leksaksbilar med en strömbrytare i.

När barnen förstod att strömbrytaren gjorde att bilen rullade kunde de inte sluta åka omkring, de var jätteglada över att kunna ta sig runt och vara självständiga.

– En liten tjej som bara kunde röra huvudet fick pröva en bil med en strömbrytare bakom huvudet, berättar David. Hennes mamma började gråta när hon såg att hennes dotter kunde åka omkring helt själv. Hon berättade att det var de första medvetna rörelserna hennes dotter någonsin gjort. Det är därför vi gör det vi gör, alla förtjänar samma chans att kunna leva sitt liv.