26 Maj 2014 kl: 00:00

”Det finns en skönhet i enkla lösningar”

Vad säger egentligen ett betyg om dig som person? Jag har själv väldigt lite respekt för betyg och tycker att människor generellt lägger alldeles för stor vikt vid det. Därför brydde jag mig inte heller om att arbetet med sajten Hamsterpaj.net tog upp så mycket tid att jag hoppade av gymnasiet. I dag, fem år senare, läser jag på både Handelshögskolan och Chalmers i Göteborg. De flesta jag läser med gick ut gymnasiet med MVG i nästan alla ämnen. De är alltså jäkligt bra på att göra vad folk säger åt dem att göra. Själv kom jag in på utbildningen genom högskoleprovet, och har fortfarande rätt kassa betyg.

Hamsterpaj var ett kul sidoprojekt som jag startade tillsammans med några kompisar under gymnasietiden. Vi hade aldrig som mål att försörja oss på sajten, men den blev snabbt stor och tog upp alltmer tid. Så småningom bildade vi ett aktiebolag som jag blev vd för. Jag var då 18 år. För min del var det häftiga inte att vara just vd, utan att få driva ett företag. Så här efteråt kan jag se att det gav mig mycket, dels livserfarenhet och självförtroende, dels erfarenhet av bolagsdrivande. Jag insåg värdet av kontakter och plötsligt vågade jag lyfta telefonluren och ringa till viktiga människor på stora bolag. Det kändes väldigt smickrande när folk började känna igen mig, och jag blir fortfarande glad när någon känner igen mig i restaurangen på Chalmers eller ute på stan. Men många har en konstig bild av mig och tror att jag badar i pengar, vilket jag absolut inte gör.

Nu läser jag två utbildningar parallellt, civilingenjörsprogrammet med inriktning på datateknik och ekonomprogrammet med inriktning på kinesiska. Jag pluggar i slutändan inte heltid ändå. Jag tycker att kraven på studenter i Sverige är extremt låga. Jag kom på idén att plugga dubbelt när jag efter ett halvår på Chalmers insåg att man kunde gå och skriva tentor på vilka kurser som helst. För mig handlar själva pluggandet om att köra igång fem dagar innan en tenta och på ett strategiskt sätt leta fram det material jag behöver. Ofta använder jag mig av Wikipedia och Youtube, eller hugger tag i någon som kan förklara ämnet på ett enkelt och pedagogiskt sätt, något jag sällan tycker att lärarna klarar av.

Jag är långt ifrån säker på om jag vill starta eget igen. Jag vet hur mycket slit som krävs innan intäkterna kommer och därför börjar jag nog hellre jobba på ett företag där jag är en del av ett större sammanhang. Jag vill jobba med något som stimulerar mig och där jag känner att jag gör nytta. För mig innebär det att få leverera effektiviseringar i gränslandet mellan teknik och ekonomi. Jag vet inte om mina två utbildningar kompletterar varandra, men jag inbillar mig att det är ganska ont om ekonomer som förstår sig på teknik och vice versa. Det är där jag kommer in.

Det som gör den tekniska
biten intressant tycker jag är förutsägbarheten. Ta till exempel trafikplanering, där tror jag att den många gånger kan effektiviseras med ganska små medel. Det finns en skönhet i enkla lösningar på komplexa problem.

"Jag gillar att se idéer växa"
Charlotte Montell fick jobb under finanskrisen, jobbar nu med att fixa billig betal-tv i utvecklingsländer.
» Civilekonomen som skypar med kollegor i Afrika
Så kämpade han till sig traineejobbet
Christian Gröndahl tog vara på sin fallenhet för matte och teknik och läste till civilingenjör. I dag är han trainee på Astra zeneca.
» Christian om hur det är att jobba som trainee på Astra Zeneca

Text: Tina Fallgren Datum: 2012-03-05