”Det finns en hel del Gordon Gekkos där ute”
5 Maj 2015 kl: 00:00

”Det finns en hel del Gordon Gekkos där ute”

Finansvalpar drillade på Wall Street, fruktade stjärnadvokater, mysteriesniffande Sherlock Holmes-typer och en hisnande jakt efter liv i andra galaxer. Vi har träffat fyra personer vars yrken skildrats som actionspäckad Hollywoodunderhållning – för att se hur väl fiktionen lirar med verkligheten. Det här är del 3/4 i artikelserien ”Fiktionens förlagor”

Del 1: ”Mannen var misstänkt för mord.”
Del 2: ”Det var ett mörkt hål där solen hade varit.”

Finansvalpar, yuppies, aktiehajar. Män med svår hybris och breda slipsar på sniskan vrålandes ”Köp! Sälj!” är flitigt gestaltade på vita duken. Och den starkast lysande av dem alla är självklart Gordon Gekko från 80-talsklassikern Wall Street – en maktfullkomlig alfahanne i löjligt dyr kostym. Therese Lundstedt, vd för Aktieinvest, är bilhandlardottern från Östersund som verkligen inte passar in i fiktionens ­mytbild. Men hon känner igen typen.

– Det finns faktiskt en del Gordon Gekkos där ute, unga snubbar på jakt efter makt och snabba pengar. Branschen ser så klart helt annorlunda ut än på 80-talet, men spänningen på börsen finns kvar, hjulen snurrar snabbt och det går att tjäna stora stålar. Det är en ­hisnande känsla som många lockas av.

”Jag tror jag får energi av att överbevisa personer som inte tror att jag är lika kompetent för att jag ­råkar vara kvinna”

Therese har jobbat med aktier i 10 år, och hennes mål är att skingra mystiken kring aktier och börsen. Hon vill utbilda om fördelarna och göra aktiesparande mer folkligt.

– Folk är rädda och tror att det är svårt, det är lite som en hemlig klubb som bara är till för vissa utvalda. Men det är en myt som håller bubblan vid liv, och jag hoppas att den håller på att spricka. Jag vill få ut kunskapen om aktiesparande till alla grupper i samhället för att minska klyftorna.

Sedan 2009 är Therese även projektledare för Pokerface, ett nätverk med kvinnliga ledare och entreprenörer som utmanar och inspirerar varandra i sina ­yrkesroller.

– Vi träffas och spelar poker, gör affärer, utbyter erfarenheter och bjuder in olika makthavare. Det finns andra liknande nätverk, men då är majoriteten män. Det behövs fler kvinnliga förebilder, och jag är glad att vi idag är över hundra medlemmar som peppar varandra.

Finansvärlden skildras på film ofta som grabbig, maktgalen och skoningslös mot de svaga. Therese har haft flera jobb inom aktiebranschen där hon varit enda kvinna, och lärt sig att hantera härskartekniker och ­grabbiga jargonger.

– Nuförtiden blir jag lite triggad när folk använder härskar­tekniker, typ ”du ska allt få se” och så blir jag ännu bättre på det jag gör. Jag tror jag får energi av att överbevisa personer som inte tror att jag är lika kompetent för att jag ­råkar vara kvinna. Det går inte att viska sig fram, ibland krävs det att man har vassa armbågar. Som tur är har jag aldrig varit någon blyg viol.