20 Jan 2012 kl: 00:00

”Det är viktigt att våga sticka ut hakan”

Hoppa till:
Natasha Blomberg
Lina Gebäck
Oskar Glauser & Robert Mellberg
Paul Alarcón
Pia Printz
Tobias Öjerfalk

Natasha Blomberg, 34, bloggar under namnet Lady Dahmer och bangar aldrig en genusdebatt

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– De människor som verkligen fungerar som förebilder för mig är de jag möter i min vardag. Vanliga kvinnor, och en del män, med vanliga liv och vanliga problem. Människor som får mig att känna och reagera och som får mig att tänka och bli glad eller förbannad. Jag inspireras av människor som i vardagen vågar och orkar vara modiga, empatiska, hjälpsamma och ärliga. Som står upp för andra och för sig själva.


Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att våga ta itu med alla mina rädslor och fixeringar och våga vara autentisk. För mig har det blivit viktigt att fläka ut mig, hundra fucking procent. Inte för att få uppmärksamhet, även om jag är en hora av rang, utan för att kunna släppa taget – om händelser, rädslor men också om mig själv. Lära mig att ta mig själv på mindre allvar. Vissa saker har varit skitsvåra för mig att skriva och än mindre publicera, men jag har kört på och utmanat mig själv. Vägrat tillåta mig själv att tänka efter för att inte fega ur. Jag oroar mig nämligen för vad folk ska tycka: Kommer jag få skäll? Kommer jag bli hatad? Jag har svårt för kritik och gräver lätt ner mig. Har svårt att fokusera på de där 99 upplyftande och kärleksfulla kommentarerna när den hundrade är kritisk.

Vad har du för planer för 2012?

– Utveckla mitt skrivande och snacka mer i radio. Jag skriver krönikor emellanåt och det hoppas jag kunna fortsätta med mer regelbundet. Jag dyker ofta upp som Cissi Wallins sidekick i Radio 1 men hoppas på mer regelbundna gig framöver. Vågar jag drömma om tv?


Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– När jag ställde upp i Gillettes ”snyggast sommarben”-tävling i hotpants och orakade ben. Och vann folkets röst. Vilken jävla genomslagskraft det fick. Det började som ett skämt men satte en snöboll i rullning. Jag är en sådan där försiktig aktivist. Ingen som står på barikaderna och vrålar utan snarare den där jobbiga tjatiga typen som sitter och knackar dig på axeln tills du blir irriterad och vänder dig om. Men det är viktigt att våga väcka debatt. Det var nog då jag förstod hur viktigt det är att människor som jag vågar sticka ut hakan.

Lina Gebäck, 33, dietisten bakom den marknadsledande middagsleverantören Linas matkasse

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Först och främst våra kunder. De är helt fantastiska och utan tvekan den största inspirationskällan i mitt jobb. De hör av sig med massor av positiv feedback och det är tack vare dem som vi hela tiden blir bättre. Sedan förstås mina kollegor. När ett företag växer är det nödvändigt att lämna ifrån sig arbetsuppgifter till kollegor, och som grundare kan det vara svårt. Med vår personalstyrka känner jag precis tvärtom, jag har otroligt duktiga kollegor som jag känner stort förtroende för. Deras engagemang inspirerar mig och gör det riktigt roligt att gå till jobbet.

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Att bo i Göteborg men ha kollegorna och kontoret i Stockholm var en utmaning, speciellt när företaget växte. Under hösten flyttade jag och familjen till Stockholm.


Vad har du för planer för 2012?

– Att fortsätta hålla samma höga kvalitet på våra matkassar, lyssna på våra kunder och utveckla nya intressanta recept tillsammans med mina menymedarbetare.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Vi har varit uppstickiga med att under det här året servera nära två miljoner vegetariska tallrikar runt om i hela Sverige. Det tror vi är bra både för klimat, rättvisa och hälsa.

Oskar Glauser, 33 & Robert Mellberg, 38, skapade Videofyme som gör det enkelt att publicera videoklipp i en blogg och dessutom tjäna pengar på det

Vilka personer inspirerar er och varför?
Robert: – Jonathan Franzen och Michel Houellebecq för att de beskriver vår kultur på ett kul sätt.

Oskar: – Personer som vågat gå mot strömmen, brutit ny mark och öppnat ögonen på andra. Några exempel är Carl Sagan, Steve Jobs, Richard Dawkins, Richard Branson och Stanley Kubrick.

 

Vad har varit er största utmaning senaste året?

Robert: – Att tänka stort, skapa små förbättringar och göra dem direkt.
Oskar: – Att få sälj, teknik och innehåll att gå hand i hand och utvecklas på rätt sätt, parallellt. Mitt fokus har mest legat på produkten i sig men det är så mycket mer som ska funka runt omkring också. Det är lätt att glömma om man bara ser vår sajt och vad som syns där.

 

Vad har ni för planer för 2012?

Robert: – Att skapa partnerskap med ledande bloggplattformar globalt.

Oskar: – Göra världens bästa videotjänst för sociala medietalanger samt umgås lite mer med min lilla dotter.

Vad är det uppstickigaste ni har gjort senaste året?

– Försöka agera som ett globalt internetbolag trots att vi är ett litet underfinansierat bolag långt upp i norra Europa. Det kanske låter naivt men vi har faktiskt lyckas med att nå ut utanför Sverige på riktigt nu och är på god väg ut i världen med VideofyMe.

Paul Alarcón, 30, har gjort kometkarriär och är numera partner på United minds/Prime

Vem inspirerar dig och varför?

– Det snabba svaret är mitt livs kärlek, mina kollegor och mina vänner. Men det som inspirerar mig mest, åtminstone när jag jobbat för mycket, är att få sitta lutad mot en sjöbod i oktober och betrakta sjöfågelsträcken över havet eller att leta efter felflugna sibiriska tättingar i dimhöljda stranddungar på Öland.


Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Livet är en utmaning. Särskilt för oss betongbarn från förorten som väger 60 kilo och mäter 1,70 i strumplästen. Kort sagt – i hela mitt liv har jag varit en humla som inte borde kunna flyga.

Vad har du för planer för 2012?
– Att ta över världen, med eller utan United Minds och Prime. Helst med, och jag menar detta bokstavligt talat. Vi har redan idag hela världen som arbetsplats och kontor i Stockholm, New York och Bryssel. Får jag bestämma öppnar vi även kontor i Shanghai under 2012.


Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Jag valdes 2011 till partner i Prime, ett av världens mest framgångsrika kommunikationsföretag. Sedan sommaren sitter jag även i United Minds ledningsgrupp med ansvar för affärsutveckling och kommunikation. För mig personligen var det oerhört oväntat. Jag lyckades även få världens finaste tjej att av egen fri vilja addera ytterligare ett år till vårt äktenskap. Det är uppstickigt.

Din ålder
– När jag var liten sa alla att jag hade en gammal själ. Nu säger alla att jag ser yngre ut än vad jag är. Det kanske låter som att jag har en ålderkris, men det är idén om ålder som krisar. I slutändan är det inte åren i ditt liv som räknas, utan livet i åren, som Abraham Lincoln sa.

Pia Printz, 40, startade Printz publishing för att kunna ge ut succéboken One day på svenska

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Jag inspireras av personer i bokbranschen som verkligen brinner för det de gör och som hittar nya vägar och idéer i den här lite konservativa branschen. Sekwa förlag och Novellix förlag för att nämna ett par. Sedan är jag sjukt imponerad av Stina Wirsén, som jag tycker är ett geni som illustratör och konstnär. För mig är det som en dröm att hon tackat ja till att illustrera en av mina vårböcker.

 

Vad har varit din största utmaning det senaste året?

– Att fatta rätt beslut om allt möjligt, vilket inte är lätt när man är ensam och dessutom ny i branschen; Hur många böcker ska man trycka? Vilket omslag ska man välja? Ska jag köpa det här manuset, kommer det verkligen att sälja? Ibland vill man bara lägga över beslutet på någon annan, men det går ju inte. Å andra sidan säger jag ofta ”tack gode gud att jag inte har en marknadsavdelning som sitter och säger nej till olika bokprojekt”.

 

Vad har du för planer för 2012?

– Att fortsätta ge ut böcker som jag älskar, och som jag hoppas att andra ska hitta, läsa och älska. Som det ser ut nu blir det sju nya titlar nästa år, plus pocketutgivning av årets titlar. Nästa år får jag dessutom hjälp av Anna Levahn, som börjar jobba på förlaget i december som marknads- och produktionsansvarig. Det ska bli underbart att ha någon att bolla idéer med, någon som kompletterar mig och kan det jag inte kan.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Oj, svårt. Jag har egentligen inte gjort några enskilda grejer som är överraskande eller kreativa, utan jag tror att det som gör att folk kan uppfatta mig som en uppstickare är kanske hela konceptet: Jag är 40 år, startar eget i ny bransch, råkar hitta en bok som blir en bestseller och hamnar plötsligt i medias synfält. Kan tyvärr inte skryta med något mer gå-mot-strömmen-aktigt.

 

Foto: Kristofer Samuelsson (Pia Printz)

Tobias ”Tejbz” Öjerfalk, 23, kommenterar Call of duty-matcher inför 450 000 Youtube-prenumeranter

Vilka personer inspirerar dig och varför?

– Det är en del olika människor som varit inspirationskällor för mig. Under hela min uppväxt har jag haft många olika intressen, men framför allt har jag tittat på Fredrik Wikingsson och Filip Hammar för inspiration kring underhållning. Inom tv-spelsvärlden har jag även, innan jag själv började göra videor, kollat massor på Hutch och Blame Truth.

 

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Det är, som med mycket annat, att förnya sig själv, och ändå inte tappa det man kommer ifrån. Det är ju tittarna som bestämmer om man lyckas eller inte på Youtube och det gäller att ständigt göra bra videor för att göra dem nöjda.

 

Vad har du för planer för 2012?

– I början av 2012 kommer Ghost Rider 2 ut. Jag har en liten roll i den filmen, det blir nice! Sedan hoppas jag på att få göra lite tv eller en lite mer traditionell typ av produktion. Jag hoppas att jag kan bredda min tittarbas och få ännu mer uppmärksamhet kring det jag gör. Sedan blir det självklart mycket spelande och produktion av vanliga tv-spelsvideor.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– Det måste vara min video när jag bjuder ut Marie Serneholt på dejt. Jag blev inspirerad av Martin Björk när han gjorde en video och bjöd ut Jennifer Anistion på en dejt. Jag tyckte att det var en kul idé och kom att tänka på den tjej som jag visste precis hade blivit singel, och som jag hade varit lite kär i sedan A-teens. Så jag gjorde en liten video där jag förklarade hur det låg till. Jag tror att det var ganska många som inte visste vem jag var som hajjade till när videon fick över 200 000 visningar.

 

 

Läs mer:


» Läs mer om Uppstickarna 2011 här

» Se Topplistan med Uppstickarna 2011, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2011, plats 31-65
» Se Varma listan med Uppstickarna 2011, plats 66-100