”Det är viktigt att man är motiverad och att viljan finns”
9 Okt 2017 kl: 00:00

”Det är viktigt att man är motiverad och att viljan finns”

Infranord utvecklar och bygger järnvägsspår mot framtiden. Fokus ligger på underhåll och modernisering av dagens järnvägar och för att allting ska gå på räls krävs kompetenta medarbetare som trivs och stannar kvar. Fredrik Larsson är regional ekonomichef på Infranord och i sitt ledarskap tror han på utveckling av både individer och grupper för att motivera företagets medarbetare.

Varför är det viktigt med ett modernt ledarskap?

– Utveckling är en drivkraft för de flesta människor och för att behålla vår kompetens är det en framgångsfaktor att kunna stimulera och motivera våra medarbetare. Dessutom är människor som utvecklas mer produktiva i vardagen!

Vilka tre måsten finns för ett lyckat ledarskap?

– Att man är sig själv och känner sig motiverad att vara ledare är en grundförutsättning. Sedan uppskattar jag själv en tydlighet hos mina egna chefer. Att jag vet vad som förväntas av mig och att man är ärlig och har en öppen dialog. Mod är också viktigt. Att man vågar fatta tuffa beslut och lämna obekväma besked och att våga ta kritik.

Hur märker man som anställd att ni arbetar med modernt ledarskap?

– Vi har ett strukturerat arbetssätt med medarbetarsamtal där vi går igenom medarbetarnas plan framåt. Men det som är viktigast är att man har ett förhållningssätt i vardagen till modernt ledarskap och att vi låter Infranords värderingar, delaktighet, resultat och förtroende, genomsyra hela verksamheten. Själv försöker jag jobba med att låta medarbetarna ha förtroendet att hitta egna lösningar och svar. Det är också viktigt att ge löpande feedback.

Vad betyder modernt ledarskap för dig?

– För mig betyder det att lägga fokus på ett utvecklande ledarskap. Att ge stöd och motivera, uppmuntra och skapa delaktighet, helt enkelt. Jag hoppas själv att jag är tydlig och konkret och inte så långrandig. Jag försöker att inte ta mig själv på för stort allvar. Det är bra med lite självdistans!

Kan alla människor bli en bra ledare?

– Jag skulle gärna svara ja, men jag tror att det är viktigt att man är motiverad och att viljan finns. Ska man prata egenskaper bör man hellre kunna vara sig själv i ledarrollen. Inte spela ledare, utan utgå från sig själv och sina egna förutsättningar. Samtidigt måste man vara beredd på att vara en förebild. Man representerar företaget och företagets värderingar.