2 Mar 2011 kl: 00:00

”Det är viktigt att kunna inspireras av sin chef och lära av hans/hennes erfarenheter”

« Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

Hoppa till:
Carolina Klint
Caroline Andersson
Caroline Willaume
Christina Backlund
Claudia Olsson


CAROLINA KLINT, 36 år, general manager, Chartis insurance

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
En av de mer utmanande delarna är att hela tiden se till att ha tillräcklig detaljkunskap för att kunna fatta snabba och välgrundade beslut samtidigt som man inte tappar helhetsbilden och fokus på den övergripande strategin för verksamheten. Jag upplever att det är något som blir mer utmanande ju högre upp i en organisation man kommer.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Det är energigivande att ha ett jobb som jag verkligen trivs med. Jag är dessutom mycket priviligerad då jag är omgiven av kompetenta personer som jag har stort förtroende för och det ger mycket kraft framåt. Min familj är också väldigt viktig för mig och jag har en underbar treåring som fungerar utmärkt som batteriladdare.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Den franska finansministern Christine Lagarde skulle jag gärna ha som chef någon gång. Jag har haft förmånen att träffa henne och blev alldeles överväldigad. Hon har ett knivskarpt intellekt, en underbar stark karisma och dessutom ett härligt sinne för humor. Hon är en förebild för mig på många sätt.

4. Vad gör du om tio år?
Mycket hinner hända på tio år och det är en svår fråga att besvara. Jag kommer att fortsätta söka utmaningar och tillfällen att påverka och få mycket uträttat. Kanske driver jag Sveriges största försäkringsbolag? Kanske har jag bytt bransch och leder ett företag i en helt annan sektor? Kanske har jag startat något eget?

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Musikgeniet Salem Al Fakir – han har en sådan positiv utstrålning och energi som är väldigt inspirerande.

CAROLINE ANDERSSON, 34 år,vd och grundare, Governo

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Just nu handlar det om att växa lagom – jag är VD för ett företag som det går otroligt bra för, vi har många nöjda kunder och nu gäller det att hitta rätt medarbetare som tillsammans med mig vill bidra till att förändra offentlig sektor i konsultuppdrag. Balansen mellan att sälja in spännande projekt och rekrytera med lagom takt är därför inte helt enkel att hålla.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag får mycket energi från alla duktiga och inspirerande personer som jag möter i jobbet – alla de eldsjälar som finns i offentlig sektor. I övrigt från familj, vänner, på resor och genom alla vardagssaker som förgyller tillvaron.

3. Vad gör du om tio år?
Då har jag nog lämnat över VD-skapet på Governo till en av mina duktigaste kollegor och arbetar som expert i uppdrag samt skriver parallellt.

4. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Astrid Lindgrens alla fantastiska berättelser – som säkerligen bidragit till mycket av min energi och kreativitet i unga år.

CAROLINE WILLAUME, 30 år, sales and marketing manager, Sembo

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Min största utmaning är jag vill göra allt nu, helst igår! Detta gör att jag hela tiden får prioritera bort det som är minst viktigt men som jag kanske ändå vill ha gjort. Det är svårt när man i tanken är 6 månader framför sin egen tid. Skulle därför säga att arbeta i ”nuet” är en stor utmaning.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
När jag ser andra människor runt omkring mig utstråla en iver att vilja uppnå någonting – detsamma som jag själv vill förmedla. Jag bestämde mig när jag studerade att jag ville ha ett jobb där jag vaknar på morgonen och tänker ”det skall bli roligt att gå till jobbet idag”. Precis så känner jag faktiskt idag.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Douglas Roos. Jag vill ha en chef som uppmuntrar till entreprenörskap, kreativitet och vågar satsa på medarbetares idéer. Jag gillar hans ”Can Do” attityd och inspireras av hans äventyrliga och positiva personlighet. Omöjligt är ingenting.

4. Vad gör du om tio år?
Jag jobbar kanske inom en annan bransch, möjligen har jag varit delaktig i att etablera en ny verksamhet, kanske också tagit nästa kliv och blivit ansvarig för ett helt bolag.
Det är mina ambitioner jag önskar uppfylla. Produkten jag marknadsför och säljer har alltid spelat en mindre roll för mig, företagskulturen och själva drivet att nå uppsatta mål är vad som sporrar mig.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag gillar verkligen Teo Hären och hans ”Idébok om Service”. Den ger konkreta och bra tips som känns moderna och nytänkande! Den är dessutom rolig och får en att inse hur lite som egentligen behövs för att ge riktigt bra service! Jag läser den ofta och använder mycket av det som står i den i mitt arbete. (Dessutom är själva boken supersnygg)

CHRISTINA BACKLUND, 31 år, country manager rational software, IBM svenska

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att ständigt motivera mina medarbetare. Motiverade medarbetare är grundläggande för att driva resultat på flera fronter samtidigt och till att skapa en arbetsmiljö där medarbetare ‘walk the extra mile’. Vi har veckovisa mål som vi måste möta upp till och då krävs det av mig som ledare att formulera de kortsiktliga målen så att det är tydligt vad de bidrar till, både taktiskt som strategiskt. Utan tydlig riktning är det svårt att känna motivation för vad uppgiften/insatsen bidrar till. I den konstanta jakten på tillväxt så är det otroligt viktigt att komma ihåg medarbetarnas individuella drivkrafter så att jag uppnår ett hållbart resultat genom en motiverad grupp.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Utomhus! Jag har en stor energi-reserv som måste bytas ut varje dag. Detta gör jag bäst genom längdskidåkning, utförskidåkning, terränglöpning och att vara på havet. Vänner, familj och natur är också viktiga komponenter för att hämta hem ny energi.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Carl Bildt. Det är viktigt att inspireras av sin chef och kunna lära av hans/hennes erfarenheter. Han är tydlig i sin kommunikation och inger respekt. Trots att Bildts åsikter blivit offentligt ifrågasatta så håller han en tydlig linje baserat på de kunskaper och insikter han har, vilket är en egenskap jag uppskattar hos en ledare. Jag baserar min framtida karriär på de erfarenheter jag tar med mig från tidigare och att då är det motiverande att ha en chef som kan vara en förebild i att utveckla sina erfarenheter till kompetens. Det man ser i media talar även för att Bildt är en person som har lätt till skratt och kan kombinera utmanade uppdrag och svåra beslut med sinne för humor. (I en lämplig kombination.)

4. Vad gör du om tio år?
Det är svårt att säga. Jag kommer fortsätta sträva efter att sysselsätta mig med uppgifter som bidrar till positiv förändring och hitta positioner där jag kan göra en skillnad, för resultat och medarbetare. Hittills har tillvaron utvecklats i riktningar jag inte kunnat ana, vilket är tjusningen med livet. Jag vill se till att ta med mig så mycket som möjligt från nutiden in i framtiden för att ständigt förbättra mitt ledarskap och mig själv.  Jag lever av devisen att det mesta är upp till mig, varför jag har stor tillit till att framtiden kommer förändras i samma takt som jag inspireras eller överraskas av nya insikter erfarenheter, människor och platser.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Lady Gaga! Allt hon gjort. Jag brukar spela sönder varje ny låt men hursomhelst så ger det mig energi att börja dagen med ett skönt ‘beat’.

CLAUDIA OLSSON, 27 år, managing director, Southeast Asia, Access health international

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)

Hälsobehoven globalt blir allt mer komplexa och kräver teknologiska
lösningar som både är kostnadseffektiva och tillgängliga för stora populationer. Min största utmaning som ledare för ACCESS Health
International i Sydostasien är därför att prioritera bland alla de möjligheter och behov som finns inom global hälsa.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag hämtar min kraft och energi från möten och diskussioner med spännande människor med intressanta bakgrunder. Genom att lära från andra individers erfarenheter och utmaningar får jag inspiration att utvecklas och utmana mig själv.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Min nuvarande chef ger mig precis den frihet och det stöd jag behöver för
att utvecklas men om jag skall välja en historisk person faller valet på
FN:s första svenska Generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Jag har stor
respekt för kunskap i kombination med förståelse för människor och beundrar Dag för hur han med stor handlingskraft lyckades förena bägge delar.

4. Vad gör du om tio år?
Om tio år leder jag en global organisation med förankring i världens
tillväxtmarknader och med ett starkt innovationsfokus. Förhoppningsvis en organisation som har en positiv påverkan i världen.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag söker gärna nya intryck från olika artister och böcker. Läste senast en
bok om hur Konfucius läror kan inspirera vår moderna värld, hur vi genom ett ständigt lärande och fokus på medkänsla kan nå framgång.

 

» Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75