2 Mar 2011 kl: 00:00

”Det är utmanande att ändra mindset från att reagera till att agera”

Hoppa till:
Angelica Fihn
Anna Gullstrand
Cecilia Kocken
Charlotte Andersson
Charlotte Bergqvist

 

ANGELICA FIHN, 36 år, regionchef, Kronans droghandel

1. Vad är din roll/position i företaget och vilket ansvar innebär denna?
Jag är Regionchef på Kronans Droghandel i Stockholm Södra & Gotland.

2. Kan Du nämna något som du har gjort för företaget under året, som har inneburit en betydande förändring?
Vi har under året övertagit 170 apotek från Apoteket AB samt nyöppnat 20. Jag har i min region 13 av dessa. Det innebär stora förändringar med att dels sätta ett nytt företag dels förändra en befintlig kultur.

3. Vad karaktäriserar dig som ledare?
Jag är tydlig i målsättning och kommunikation, motiverar mina medarbetare och tror och arbetar med förändring såväl personlig som affärsmässig. Jag är positiv och förmedlar energi.

ANNA GULLSTRAND, 30 år, general director, Deasign Ryssland

1.  Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att få teamet att inse att de har möjlighet att påverka sin arbetssituation genom processer, arbetsklimat, kunder och så vidare. Det är också utmanande att ändra mindset från att reagera till att agera.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Från teamet, när jag ser utveckling, förbättring och framåtanda. När vi alla upptäcker att det blir roligare och bättre resultat när man samarbetar. När jag får feedback som ledare (både positiv och negativ). Från min man, familj och vänner. Det känns tryggt att de älskar mig vad som än händer på jobbet.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Har ingen specifik förebild då mediebilden av chefer antagligen är väldigt annorlunda än den verkliga bilden. Gudrun Schyman inspirerar mig genom hennes energi, engagemang och tydlighet.

4.  Vad gör du om tio år?
Jag är inte den som behöver tydliga målbilder för att komma framåt.
Jag är övertygad om att jag jobbar med något som utmanar mig och ger mig energi. Det kommer garanterat ha med ledarskap att göra, men inom vilket område är oklart.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Robyn, för att hon kör sitt eget race och går sin egen väg. Hon verkar dessutom förbannat trevlig och närvarande i stunden bland de människor hon möter. Det är en ambition jag har som jag jobbar med att förbättra.

CECILIA KOCKEN, 31 år, global brand manager oral care, Procter and Gamble

1.  Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att förutse och förbereda sig för framtidens ledarskap.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Familj och vänner.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Mig själv – for att veta hur jag verkligen är och uppfattas.

4.  Vad gör du om tio år?
Jag är fortsatt nyfiken.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
En tom skrivbok.

 

CHARLOTTE ANDERSSON, 32 år, chefsjurist och biträdande affärsverksamhetschef, Fastighetsägarna GFR

1.  Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)

Att medarbetarna ska må bra samtidigt som vi gör ett bra resultat. De flesta kämpar med balansen i livet.                                            

2.  Var hämtar du din kraft och energi?

Framgång och familjen.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)

Vem som helst som är pålitlig, kreativ, driftig, tydlig, duktig på att delegera och som uppskattar sina medarbetare.

4.  Vad gör du om tio år?

Fortsätter utmana mig själv och har roligt.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)

All latinamerikansk musik för att den får mig att vilja dansa.

CHARLOTTE BERGQVIST, 34 år, vd, WPD Scandinavia

1.  Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att hela tiden utveckla mitt ledarskap. Att försöka se mig själv utifrån och verkligen bli och vara en bättre ledare. Det är en utmaning att ta sig tid i vardagen att utveckla sig själv. Det är lätt att bli kortsiktig och inte prioritera sig själv i detta sammanhang! Och jag tror på termen – ”utveckling eller avveckling”.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Hos min familj, mina två underbara barn och min man. Gärna i naturen eller på havet.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jan Eliasson. Otroligt inspirerande person med mycket livserfarenhet, ledarerfarenhet och pondus. Jag skulle vilja ha tillgång till hans tankar om mitt arbete och lära mig knep hur man arbetar som ledare i internationella sammanhang!

4.  Vad gör du om tio år?
Jag äger mitt eget företag. Jag har samlat tillräckligt många erfarenheter som anställd VD så att jag en dag kastar mig loss och kör ”min egen grej”!

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
”VÅGA” – Signhild Arnegård Hansen. Otroligt modig kvinna som startade Svenska Lantchips utan att kunna något om eget företagande eller chipstillverkning. Det som drev henne var att få ihop livspusslet. Signhild visar ett otroligt mod och jag tänker ofta på hennes bok som en målbild för mig själv! Jag hoppas jag gör något liknande en dag!

 

» Här är 5 andra kvinnor att inspireras av

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75