20 Nov 2009 kl: 00:00

Det är lätt att få jobb

Du bör ha minst 10 års dokumenterat framgångsrik erfarenhet inom ditt yrke. Även om du jobbar med något som kan tyckas generellt, till exempel projektledning, måste du ha erfarenhet från exakt den bransch som företaget verkar i. Helst ska du även ha jobbat med liknande kunder.

Trots erfarenhet måste du naturligtvis ha massa utbildning. Och då är det naturligtvis ”rätt” utbildning som gäller. Även om du lyckats ta dig igenom en 5-årig högskoleutbildning känns det inte speciellt troligt att du kan tänkas lära dig ett nytt dataprogram. Därför bör du ha jobbat i exakt samma IT-system som företaget använder.

Åldersmässigt ska du pricka in intervallet 35-37 år. Det är perfekt! Du är inte för ung och inte heller för gammal. Du ska helst redan ha 2-3 barn som passerat förskoleåldern. För ärligt – är du under 35 och inte har några ungar vet vi ju vad som kommer att hända… Den biologiska klockan är inte att leka med!

Oavsett vad du söker för jobb blir det lite knepigt om du inte dessutom är en ypperlig säljare – det måsta alla vara nuförtiden. Administratör, ekonom och kreatör också såklart. Att kunna leda människor på ett ypperligt sätt och hantera enormt ansvar och gigantiska budgetar tillhör också minikraven.

Ett par egenskaper du bör ha är: Flexibel, stresstålig, lugn, världsvan, pålitlig, noggrann, socialt kompetent, driven (vet inte riktigt vad det betyder men jag har fattat att det är viktigt), målinriktad, effektiv, kreativ, nytänkande, självgående, prestigelös, initiativrik, strukturerad, utåtriktad, positiv, serviceminded, entusiastisk och ha förmågan att uttrycka dig väl i tal och skrift.

Mångfald är också på ropet, så förutom ovanstående krav bör du vara kvinna, invandrare, tillhöra en religiös minoritet, inte gilla fotboll och vara allmänt ovanlig och udda så att du kan utgöra ett pikant inslag i företagets vardag. Det främjar kreativiteten!

Läste någonstans att det underlättar om du är snygg också.

Så lycka till med jobbsökningen nu!

Pelle Mårtenson är ägare av CV-Skolan. En reklambyrå för individer.