17 Maj 2011 kl: 00:00

”Det är inte farligt att misslyckas”

Första gången som ledningsgruppen på SEB:s trading operations-avdelning samlades i det nya konferensrummet uppstod viss förvirring.

Linda Jansdotter Larsson hade städat bort alla bord och placerat stolarna i en rund ring. Första frågan som kom var given: var skulle man lägga sina anteckningsblock?

– Jag tyckte att vi på ledningsgruppsmötena hade all fokus på rapportering. Det måste vi naturligtvis prata om, men det blev väldigt lite tid för oss att diskutera hur vi tar beslut. Jag ville att vi skulle lära känna varandras styrkor och svagheter,berättar Linda Jansdotter Larsson.

Därför har hon delat upp mötena: En gång i månaden träffas ledningsgruppen i ett rum med bord och följer upp mål och nyckeltal. Varannan vecka sitter de i ring och diskuterar utmaningar och löser gemensamma problem. Linda Jansdotter Larsson upplevde att det ibland fanns en tvekan i gruppen inför att prova nya saker och en rädsla för att misslyckas. Hon konstaterade att rädslan kan hämma utvecklingen och lät därför ledningsgruppen göra en övning. Alla fick berätta om ett misstag de hade gjort. Därefter firades misstagen och lärdomarna de gav.
– Vad är egentligen det värsta som kan hända? Det är inte farligt att misslyckas, det kan rent av vara något positivt, säger hon.

Personerna som ingår i ledningsgruppen har Linda Jansdotter valt med omsorg.
– Jag har insett i efterhand att jag tidigare gärna rekryterade personer som hade åsikter som var väldigt lika mina egna. Nu har jag försökt att sätta ihop en ledningsgrupp med personer som vågar uttrycka en åsikt som avviker från min egen. Att ifrågasätta är väldigt viktigt. Men det är samtidigt lika viktigt att alla sedan är lojala mot de beslut vi fattar tillsammans. Att våga prova nytt kräver mod, självförtroende och trygghet i sin roll.

 

Linda Jansdotter Larsson fick möjlighet att ompröva allt hon tidigare hade trott på när hon som en av de yngsta deltagarna någonsin togs ut till Wallenberginstitutets ledarskapsprogram under förra året. Deltagarna är borta i totalt fem veckor mellan april och oktober och ett av budskapen i programmet är att ”tvivla tillsammans”.

– Jag är en person som har haft väldigt mycket integritet tidigare. Jag ville aldrig visa mig osäker eller svag. Jag har jobbat mycket med mig själv det senaste året för att våga visa att jag inte alltid är stark. Jag vill att vi i ledningsgruppen ska vara ett team med stor öppenhet och tillit och det är viktigt – men jobbigt – att inse att allt börjar med dig själv. Ledarskapsprogrammet handlar om att leda andra, leda affären, leda förändring och inte minst om att leda sig själv, säger hon.

 

Finns det en risk för att du samtidigt förlorar i auktoritet?
– Det är en styrka att våga visa sig svag. Linda Jansdotter Larsson ansvarar för trading operations, den enhet som sköter det administrativa arbetet för värdepappershandeln på SEB. Avdelningen har det senaste året gått igenom stora förändringar på vägen till att bli en global organisation.

– Jag har ägnat mycket tid åt att resa runt och träffa våra medarbetare. Med tanke på hur snabbt omvärlden förändras så är det ännu viktigare att vara lyhörd, nyfiken och öppen för dialog. Jag sitter inte inne med alla svaren, utan det är vi tillsammans som ska lösa uppgiften.

 

Linda Jansdotter Larssons chefskarriär började redan för tio år sedan på investmentbanken Carnegie. För drygt två år sedan rekryterades hon till SEB. Hon menar att ledarskap i framtiden kommer att föra med sig nya utmaningar.

– Jag tror att generation Y, 80- och 90-talisterna, kommer att ställa helt andra krav på sina arbetsgivare och på ledarskap. Min uppfattning är att det blir oerhört viktigt att skapa en dialog för att attrahera och leda dem.

 

Vad driver dig?
– Absolut roligast tycker jag att det är när jag ser möjligheter och potential hos individer som kanske inte själva har insett vad de kan. De som är lite osäkra på sin förmåga, som jag kan inspirera och få att växa. Då är det här jobbet oslagbart!

 

MER OM: LINDA JANSDOTTER LARSSON

 

Titel: Global head of trading operations på SEB i Stockholm.

Ålder: 35 år.

Ledarskapets uppsida: Att inspirera människor till att växa, men också att själv inspireras av våra medarbetare. Ett exempel är när jag nyligen inledde en arbetsvecka med att äta frukost med tio av våra unga talanger. De gav mig återkoppling som är ovärderlig för mig. Det var en energiboost som höll i sig hela veckan.

Ledarskapets nersida: Jag kan inte se något negativt. Visst finns det jobbiga dagar, men det är ofta de tunga perioderna som man utvecklas av. Mest stolt över under året som gått: Jag är otroligt stolt över att vi har lyckats komma så långt på den förändringsresa som vi gjort när vi har skapat en globalorganisation.

Några goda råd: Jag tror att det absolut viktigaste som ledare är att man brinner för att jobba med människor och har förmågan att entusiasmera andra.

 

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75