”Det är fantastiskt att vara med och skapa staden jag lever i”
21 Apr 2016 kl: 00:00

”Det är fantastiskt att vara med och skapa staden jag lever i”

Efter att Marie Brandstedt tagit sin examen som byggnadsingenjör arbetade hon som konsult i ett halvår, innan hon såg att Västerås Stad sökte byggprojektledare och fick jobbet.

Vad lockade med att arbeta hos Västerås Stad?

– I annonsen stod det något som jag verkligen fastnade för; att du får driva projekt från idé till färdig byggnad, och vara med och bygga staden. Och det är precis vad jag fått göra här. Jag har drivit projekt inom allt från nybyggnationer av för- och grundskolor till ombyggnationer på flygplatsen och ivåra badhus. Efter sex år som byggprojektledare tog jag steget till att i stället bli avdelningschef på fastighetskontoret. Det innebär att jag ansvarar för budget och byggnation av de fastigheter som staden äger och stöttar mina medarbetare i deras byggprojekt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag aldrig riktigt vet vart dagen ska ta vägen. Det händer väldigt mycket och jag får träffa många människor med olika bakgrund och kunskaper. Det är fantastiskt att vara med och skapa staden jag lever i; från förskolan som mina barn kanske ska gå i, till äldreboendet där mina föräldrar, eller kanske jag själv, ska bo en dag. Jag får till exempel tycka till om hur vi ska bygga energieffektivt, hur vi skapar bra processer som ger en god ekonomisk hållbarhet och vilka material vi ska välja för att få en så liten miljöpåverkan som möjligt.

marie

Vilka utvecklingsmöjligheter finns hos er?

– Västerås Stads medarbetare ska alltid ligga i framkant, följa med i marknadens utveckling och ha den senaste kunskapen i bagaget. I byggbranschen kommer det hela tiden nya lösningar och material, därför går vi regelbundet utbildningar och deltar i seminarier och branschträffar. Här finns alla möjligheter att växa! Antingen genom att klättra inom ditt eget område, eller genom att testa ett jobb inom en annan förvaltning om du ser en intressant möjlighet där. Dessutom får du arbeta med kunniga och erfarna kollegor som gärna delar med sig av sin kompetens.

Vad gör er till en spännande arbetsgivare?

– Framför allt delaktigheten. Här får du verkligen vara med och påverka staden, som är i en expansiv fas där det händer väldigt mycket. Du får möjlighet att vara innovativ och säga din åsikt – ingen idé är dålig. Exempelvis har vi en sida på intranätet där alla kan bidra med kreativa idéer och varje månad hålls en träff där alla medarbetare, från servicepersonal till ledningsgrupp, får vara med och tycka till om stadens utveckling.