”Det är din egen drivkraft som banar din karriärväg”
10 Jun 2016 kl: 00:00

”Det är din egen drivkraft som banar din karriärväg”

I sin roll som Software Developer på Tieto får Carl Östrand arbeta med varierade arbetsuppgifter, som att till exempel koda, förbereda möten och och utveckla Big data- och Cloud-produkter.

Varför ville du jobba på Tieto?
– Det är få företag som har den bredd som vi har inom IT, vilken leder till att det finns stora möjligheter att variera sig. Förutom mitt IT-intresse har jag länge varit intresserad av ekonomi, och därför lockade Tietos traineeprogram. Där kunde jag utvecklas inom både IT och ekonomi. Under drygt ett års tid får du gå värdefulla utbildningar och möjlighet att få träffa höga chefer. Det viktigaste är din utveckling, och inte din prestation.

Vad gör jobbet utmanande?
– Jobbet i sig är en stor utmaning. Det händer så mycket i IT-världen att det är omöjligt för en person att ha koll på allting. Eftersom Tieto har bred branschkompetens och är internationella finns det alltid någon som kan bidra med den kunskap du behöver, även om det kan vara en kommunikativ utmaning att få tag i någon och det kan bli kulturkrockar. Att konstant lära sig och att få möta människor från andra kulturer är lärorikt och väldigt roligt!

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut på Tieto?
– I stort sett kan du välja vilken riktning som helst. Du kan till exempel jobba som UX-designer, product manager, businesskonsult eller teknisk arkitekt. Det är din egen drivkraft och dina intressen som banar din karriärväg. Just nu vill jag själv testa på så mycket som möjligt innan jag väljer något att specialisera mig inom, och på Tieto får jag möjlighet att göra det.

Vad gör Tieto spännande?
– Vi nyligen genomfört en omorganisation, börjat arbeta med ny teknik, nya produkter och det händer mycket på alla nivåer i organisationen. Det är också spännande att vi är stora inom många olika branscher, hade jag velat jobba inom exempelvis gruvindustri eller sjukvård skulle det säkert gå att ordna. IT är aldrig bara IT, utan det är en enormt viktig stödfunktion till många branscher.