Deras el-app ska göra miljötänket roligare
20 Okt 2014 kl: 00:00

Deras el-app ska göra miljötänket roligare

– Vi hoppas att appen engagerar och gör att det blir lite roligare att vara miljömedveten, säger Mohammed Al Abassi, en av hjärnorna bakom Greenely.

Mohammed är nyutexaminerad civilingenjör i samhällsbyggnad med inriktning stadsplanering. Efter ett masterarbete, där han och Tanmoy Bari studerade hur informations- och kommunikationsteknik kunde främja hållbara livsstilar, såg de att konsumenterna tyckte att det var svårt att se över sin elförbrukning.

– Man var tvungen att koppla in en hårdvara för att läsa ut data ur hushållens elmätare, vilket vi tyckte var onödigt komplicerat. Så vi kontaktade elbolagen för att få använda deras konsumentdata i vår app. Då kunde vi se hur mycket el som förbrukas i hemmet. För att göra appen användarvänlig illustrerade vi elförbrukningen i form av ett träd. Vid hög förbrukning gulnar löven och vid låg förbrukning blomstrar det, säger Mohammed Al Abassi.

green
Greenely ger dig järnkoll på elförbrukningen.

Elbolagen var inte sena att se vinsterna med Greenely.

– De såg nyttan i appen för att skapa ett förtroende mellan dem och konsumenterna. IT-lösningar har inte direkt revolutionerat elbranschen hittills så de tyckte att idén var spännande. Syftet med trädet i appen är att användaren ska vårda det ömt. Appen engagerar och gör att det blir lite roligare att vara miljömedveten, säger Mohammed.

Greenely är sedan december 2013 med i KTH:s studentinkubator Student Inc där de genom coacher har fått stort stöd i utvecklandet av sin idé. För ett tag sedan åkte deltagarna i Student Inc till Silicon Valley där de bland annat lärde sig mer om säljpitchning. Ett av Greenelys nuvarande mål är att satsa internationellt.

– Vi har också kontaktat en inkubator som jobbar på Europanivå. Förra veckan fick vi det glada beskedet att vi blev officiellt antagna. Nu hoppas vi kunna ta vår idé vidare ut i världen.

Greenely släpps senare under hösten.

Det här är Greenely

– En mobilapp som låter dig se din elförbrukning – var du än är.
– Har ett användarvänligt gränssnitt för att se vår elkonsumtion.
– Du behöver ingen hårdvara för att få Greenely att fungera.
– Det spelar ingen roll om du bor i villa eller lägenhet.
– Appen anger rekommenderad elförbrukning baserad på just ditt hushåll.