”Den erfarenhet jag får är ovärderlig”
27 Jul 2015 kl: 00:00

”Den erfarenhet jag får är ovärderlig”

Sacré-Cœur, Montmartre, Champs Elysees. Det är tre av platserna som Sara Holmberg tillbringar första halvåret av 2015 på. Hon ­läser ett kandidatprogram i internationella relationer på Stockholms universitet, och har tagit chansen att fördjupa sig i ekonomi­kursen genom en utbytestermin i Paris.

– Jag har alltid velat plugga utomlands men det har känts som ett stort kliv att ta. Stockholms universitet gör nästan ingen reklam för sina utbytesplatser, vilket får många att tro att man måste ha toppbetyg. Det trodde jag länge. Men det är en myt som gärna får krossas, säger hon.

”Man får vänner från hela ­världen samtidigt som man ges chansen att uppleva en annan kultur och lära sig ett nytt språk”

En annan vanlig rädsla gällande utlandsstudier är kostnaderna. Men enligt Sara går det att komma runt utan att behöva spara mycket pengar innan eller extra­jobba på plats. Till exempel genom Erasmusstipendiet, studiemedel från CSN och ett merkostnadslån för flygresorna.

– Jag hade inte alls mycket sparpengar när jag kom hit, och jag är förvånad hur bra man klarar sig. Överlag finns det dessutom mer gratisnöjen här än i Sverige.

Under terminen på Sorbonne läser Sara åtta kurser parallellt, med sex timmars före­läsningar per dag. Trots det beskriver hon livet i Paris som en ”paus i vardagen”.

– Det är ett långsammare tempo här, så samtidigt som jag närmar mig en examen får jag ett break från vardagen. Visst är det tufft med åtta kurser parallellt. Men den ­erfarenhet jag får, både om mig själv och ­om allt annat, är ovärderlig, ­säger hon.

Rekommenderar du andra att ta en ­utbytestermin?
– Ja verkligen. Man får vänner från hela ­världen samtidigt som man ges chansen att uppleva en annan kultur och lära sig ett nytt språk. Om man vill jobba i flera länder och resa i yrket så är en utlandstermin en bra början. Man blir mer konkurrenskraftig inför arbetslivet, jag som dessutom läser internationella relationer får ett försprång nu när jag pluggar utomlands.

Saras tips för utlandsstudier

Gör din research väl. Fråga din studieväg­ledare, hitta fakta på internet, ta hjälp av någon som studerat utomlands tidigare.

Se till att hitta boende en till två månader innan du flyttar så att du har någonstans att landa när du kommer dit.

Fixa med CSN och stipendier innan du åker.

Ta hjälp av grupper på Facebook, ”Svenskar i Paris” använder jag mig otroligt mycket av.

Det finns oftast bra utländska mobil­abonnemang till förmånliga priser som det inte är bindningstid på.

Oroa dig inte för mycket, allt löser sig.