”De sa att jag var dömd till att misslyckas”
10 Dec 2012 kl: 00:00

”De sa att jag var dömd till att misslyckas”

Christoffer Sundberg, 19, ser till så att det digitala glappet mellan unga och äldre ska bli mindre genom företaget Elots – som han driver tillsammans med två vänner. Affärsidén gav honom utmärkelsen Sveriges ungdomsentreprenör 2012. (Plats 20)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
Många. Framför allt mina två kollegor Niklas Wahlström och Oskar Gummesson som jobbar som djur. Det är en härlig känsla att veta om att man har två personer med sig som strävar mot samma mål som en själv.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
–  Det är svårt att peka ut någon speciell utmaning. För oss i eLOTS har det varit att sammansvetsa ett team som ska vara hållbart i många år framöver. Men för mig personligen har det varit att kombinera företagandet och skola, men också att skapa en total transparens i allt man gör inom företaget. Det är något man i sitt vanliga liv inte så ofta stöter på.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
– Jag tar min gymnasieexamen och kommer därför kunna lägga i nästa växel med eLOTS. Men en spurt sker redan efter nyår då vi har kurser inbokade i januari och februari. Vi kommer ta in två stycken utomstående ungdomar som kommer jobba med både sälj och kursledning. Sedan, som alltid, kommer vi ständigt jobba med att höja upplevelsen för våra kunder.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
Att vi med eLOTS inkräktar i en tidigare till stor del idéel bransch med ett kommersiellt koncept.

 

 

Cecilia Andrén Nyström, 21, vill förändra världen och tänker göra det genom fotboll och projektet  Futebol dá forca fotboll. I världens fjärde fattigaste land, Moçambique, jobbar hon för att stärka tjejers självförtroende. (Heta listan)

 

Vem vilka har inspirerat dig under året och varför?
– Jag hämtar daglig inspiration i möten med nya människor. Genom Futebol dá força träffar jag tusentals fantastiska människor som alla tillsammans kämpar för att förändra sin egen och andras chans till en bättre framtid – det är inspirerande! Jag hämtar också mycket energi från de positiva kommentarer jag får från mina bloggläsare, vänner och bekanta, men framförallt också från de konkreta resultat jag ser att mitt arbete leder till. Häromdagen sa min lokala projektledare i Mocambique att jag har förändrat hennes liv – det känns helt otroligt och ger mig inspiration och motivation, men också ansvar, att fortsätta med det jag gör. Annars är min förebild Pippi Långstrump, det borde finnas fler som hon!

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
Det är svårt att säga vilken som varit den största utmaningen, eftersom allt under året i stort sett varit en utmaning. Varje dag kommer med nya utmaningar när man jobbar i samhällen som motarbetar det du strävar efter. Samtidigt har jag mött många människor även i Sverige som har talat om för mig att jag aldrig kommer lyckas, eftersom jag är ung och oerfaren utan högskoleexamen, så en av de största utmaningarna har varit att motbevisa dem. Att ens dra igång något sånt som Futebol dá força, som mot alla odds faktiskt har blivit förankrat i samhället och fortsätter att växa snabbt, är en väldigt stor utmaning. Eftersom vi inte heller har någon ordentlig finansiering blir det ännu svårare. Det gäller att se lösningar och inte problem, och bara det är väl en utmaning i sig men, som Futebol dá força också bevisar, ingenting är omöjligt om man bara arbetar hårt och tror på det man gör.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
–Futebol dá força fortsätta växa i Moçambique. Jag vill få in företag som sponsorer i varje provins så att vi utökar med totalt 275 volontära tränare och 5000 tjejer. I dagsläget har vi 192 volontära tränare och ca 3850 tjejer som spelar fotboll och får chansen att själva skapa sig en bättre framtid. Jag vill också kunna höja min lokala projektledares lön och ge min lokala partnerorganisation bättre struktur och organisation. Under 2013 kommer Futebol dá força även komma till Sverige i samarbete med ett flertal befintliga organisationer för att ge svenska unga tjejer i socioekonomiskt utsatta områden stärkt självförtroende och bättre förutsättningar att komma in i samhället. Jag kommer också fortsätta att ge föreläsningar för företag, organisationer och skolor för att sprida mitt budskap: du kan om du vill. Så hoppas jag att mitt fortsatta arbete också kommer att bli avlönat eftersom det kommer bli svårt att studera på heltid och jag utan CSN saknar inkomst.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
Att tro på mig själv när ingen annan trodde på mig och motbevisa de som sa att min idé var dömd att misslyckas. Jag har bevisat att alla kan vara med och förändra världen till en hållbar och jämlik värld, även om det görs genom okonventionella metoder som fotboll och sociala medier. Genom att engagera människor över hela världen som enkelt kan ta till sig de värden vi vill sprida och enkelt kan ta del av vad som händer kan man förändra mycket även utan finansiering eller högskoleexamen.

 

Arvid Morin, 24, Benjaming Kainz, 24, Oscar Lundin, 24, har grundat Ung omsorg och jobbar för att förändra sättet vi ser på ung arbetskraft och äldreomsorgen. (Heta listan)


Vem har inspirerat er under året och varför?
Vi inspireras mycket av Apples sätt att tänka kring innovation som skapar mervärde i vardagen för många människor. Vi tror att äldreomsorgen kommer förändras mycket under kommande decennierna och vi hoppas kunna bidra med tankar och projekt där utifrån samma anda.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
– Den största utmaningen för oss har varit att fortsatt arbeta för att fler personer skall bli medvetna om det samhällsproblem vi står inför i och med det dalande intresset för att utbilda sig inom vård och omsorg. Om inte trenden vänds och fler söker sig till utbildningarna så kommer det bli en stor brist på personal i framtiden. Detta är något som kommer beröra oss all, och därför kan det inte belysas nog.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
Vi kommer fortsätta att verka för att skapa en bättre omsorg genom att ta till vara på den energi som finns hos ungdomar. Tillsammans med vår partner Orkidén är vi just nu i fas med att starta upp verksamhet där vi organiserar sociala aktiviteter med funktionsnedsatta inom LSS för att skapa nya möten som berikar båda parter. Likaså kommer vi tillsammans med Carema Care att vidareuteckla våra träffpunkter där äldre med hemtjänst möter ungdomar en gång i veckan och spelar spel, tar promenader, umgås och fikar.

 

Vad tycker ni själva är det uppstickigaste ni gjort under året?
Vi höll ett seminarium i Almedalen på temat ”Hur rekryterar vi framtidens vårdpersonal?”. Istället för att bara presentera våra egna tankar så utmanade vi publiken i att sätta sig vid tre diskussionsbord och delta aktivt i diskussionen både på plats och på Twitter. Efter lite tvekan blev det en kanonbra session där många bra idéer kom fram, som sedan med den nya teknikens hjälp även kunde spridas via internet.

 

 

Anitha Schulman, 34, nominerades 2012 till årets bloggprovokatör och gör podcasts tillsammans med Carolina Gynning. (Varma listan)


Vem har inspirerat dig under året och varför?

– Åh det finns så många inspiratörer, allt från Pussy Riot, Zlatan till Carin Götblad, Elin Kling och organisationer som Hand in Hand.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?

– Att starta upp företaget och konkretisera affärsideér. Tacka nej till saker jag vanligtvis jobbar med för att realisera affärsidéerna. On top of it, att jobba fulltid med barn. Dygnet blir helt klart längre, det kom som en chock. Men det bästa jag gjort är att våga satsa på mig själv och låta entreprenören i mig få blomstra och det funkar! Det är det roligaste jag gjort.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?

– Då kommer jag att lansera en webshop med egendesignad heminredning och förhoppningsvis närmar jag mig ett affärsslut för min ”takeaway te-lösning”. Har precis varit i London och haft möte med stor investerare. De är avsevärt större på te-takeawaymarknad än Sverige och ser också den globala potentialen. Då halva världen faktiskt är tedrickare. Har jobbat så jäkla hårt med det här och nu kan jag knapp ta det längre.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?

– Generellt har svenskar svårt att hålla isär personfrågor och sakfrågor. ”Håller jag inte med dig så tycker jag inte om dig.” Det är en farlig egenskap och en homogenisering och likriktning i samhället. De minst lönsamma företag är de där alla tycker samma sak. Jag tror jag är jobbig och obekväm och jag älskar att vara det.  Jag tror att jag utmanar. Jag får dig att ifrågasätta det som anses självklart och det är en viktig roll att ha. Den möjligheten ger bloggen mig.

 

Läs också:

Fyra uppstickare med känsla för livet

 

» Se Topplistan med Uppstickarna 2012, plats 1-30

» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100