De kickstartade karriären som traineer på H&M
9 Dec 2015 kl: 00:00

De kickstartade karriären som traineer på H&M

Som Business-traineer på H&M har Maximillian Bjerlöv och Hanna Sundgren provat spännande roller i många olika länder, hela tiden uppbackade av engagerat stöd från hemmaplan.

Varför blev det H&M?
Maximillian: – För att både jag och H&M älskar att göra affärer, helt klart. Dessutom såg jag goda chanser till personlig utveckling, och en annan faktor som spelade in var traineeprogrammets stora fokus på globala funktioner.

Hanna: – Jag lockades av att H&M är ett företag med snabb expansion och en internationell prägel, samtidigt som det finns många karriärmöjligheter inom företaget som baseras på din individuella prestation.

Väl på plats – vad var era första intryck av arbetsgivaren?
Hanna: – Redan under rekryteringsprocessen kände jag av en trygg, härlig atmosfär och ett genuint engagemang från alla inblandade. Även om jag var nervös inför de olika intervjuerna kunde jag alltid lämna dem med en härlig känsla i kroppen.

Maximillian: – Jag delar Hannas intryck, och vill tillägga att alla positiva känslor följde med när vi sedan gjorde våra första veckor som traineer. Direkt från start fick vi centrala roller som lät oss vara med i beslutsprocesserna – där teamen verkligen lyssnade på oss och visade stort intresse för vår input, trots att vi var nya.

“Stort globalt fokus med stark
uppbackning från hemmaplan”

Vad tyckte ni om traineeprogrammets upplägg?
Maximillian: – Inledningsvis jobbade vi nära huvudkontoret hemma i Sverige, men programmet tog oss också till länder som Indien, Österrike och Slovenien. Det var fascinerande att möta nya marknader och kulturer, men jag slogs också av hur ”hemma” det kändes överallt. Oavsett om vi jobbade med produktion i Bangalore eller säljoptimering i Ljubljana stod H&M-värderingarna starka, agerade ledstjärnor och gjorde att vi alltid kunde sätta våra uppgifter i ett större sammanhang.

Hanna: – Och oavsett var vi befann oss fick vi alltid maximal uppbackning från chefer, mentorer och andra medarbetare. Som H&M-trainee får du många bollplank och har alltid någon att vända dig till.

Vad var mest utmanande?
Maximillian: – Traineeprogrammet är intensivt, och att prova på massor av olika funktioner, ta ansvar och leva upp till sina egna och andras förväntningar är nog den största utmaningen i sig. Men jag gillade det – vi fick jobba med saker som faktiskt gjorde skillnad. Till exempel fick jag leda ett projekt med syfte att analysera konkurrensen i textilindustrin i Asien och sätta en strategi framåt för H&M i Indien.

Hanna: – Det var mycket att ta in och bearbeta – som trainee har jag lärt mig väldigt mycket samtidigt som det finns en hög förväntan på effektivitet och resultat. Personligen har jag sett det som otroligt lärorika månader som hjälpt mig växa som ledare.

Vad gör ni på H&M i dag?
Maximillian: – Jag arbetar som Business Controller för en stor sektion som köper in kläder globalt. Här förväntas jag gå från analys till handling och driva försäljning och lönsamhet i hela världen, samtidigt som jag hjälper mitt team att nå nya mål. Allt detta bara ett år efter examen!

Hanna: – Det senaste året har jag arbetat centralt som projektledare inom inköp. Lagom till årsskiftet bär det av till Shanghai för ett år som Purchasing Controller, vilket känns otroligt spännande och kul. H&M är verkligen ett företag med möjligheter i hela världen!