De 8 bästa karriärfilmerna någonsin
19 Maj 2016 kl: 00:00

De 8 bästa karriärfilmerna någonsin

1. Djävulen bär Prada

Handlar om: En ”vanlig” tjej som får drömjobbet på en prestigefylld modetidning. Chefen är en bitch och tar helt över tjejens liv med sina löjliga krav. Tjejen ”blir” snygg och lär sig en värdefull läxa.

Karriärläxa: Ibland kan det verka som att du borde ta det där prestigefulla jobbet eller göra den där saken som chefen ber dig om, men som du vet är helt fel, tills du en dag inser att jobbet helt tagit över ditt liv. Lita på din magkänsla när det handlar om drastiska karriärbyten och kompromissa inte med sådant som är viktigt för dig.

2. Jakten på lycka

Handlar om: En man som alltid kämpat för att få pengarna att räcka till får ensam vårdnad om sin son och blir hemlös. Genom hårt arbete lyckas han till slut bli en framgångsrik börsmäklare.

Karriärläxa: Det är aldrig försent att byta karriär och bli någonting stort. Och livet är jobbigt. Handskas med det.

3. Social Network

Handlar om: Facebook, helt enkelt.

Karriärläxa: Svik dina vänner och var en sell-out och ett praktarsle så kommer du bli en av de mest framgångsrika människorna på hela jorden. Det betyder dock inte att du slutar Facebook-stalka dina ex, precis som vi andra dödliga.

4. Jerry Maguire

Handlar om: En sportagent får en uppenbarelse om framtiden i sin bransch och får sparken på grund av det.

Karriärläxa: Det är faktiskt möjligt att jobba med det du brinner för, göra skillnad och ha en viktig karriär utan att vara dryg och dum.

5. Office space

Handlar om: En grupp kollegor som hatar sina jobb och uppsägningar som påverkar hela arbetsplatsen. Gruppen planterar ett datavirus för att sno pengar från företaget i fråga men allt gå fruktansvärt fel. Och med fel menar vi helt rätt. En film som helt klart fångar hur det är att jobba på en arbetsplats du verkligen hatar.

Karriärläxa: Kollegorna är allt. Det bästa med filmen är skådespelarna och hur karaktärerna samarbetar och ibland motarbetar varandra. De lär oss hur du kan stå ut med världens värsta jobb så länge du har fantastiska kollegor.

6. Clerks

Handlar om: Två odrägliga killar som jobbar i en mataffär.

Karriärläxa: Var snäll mot de som jobbar bakom kassan. Bara för att de hjälper dig betyder de inte att de gillar dig.

7. Up in the air

Handlar om: En snubbe som har ett jobb som involverar att sparka folk. Hans hem är praktiskt taget helt – gör dig redo – uppe i skyn. Alltså att han privat, är helt ensam och tom och typ så.

Karriärläxa: Även om du har ett glammigt jobb där du reser mycket så betyder det mer än du tror att komma hem. Du måste kunna chilla och inte bara jobba, vilket betyder att hemmet behöver en vara en plats där du känner dig trygg och lugn. Det gör dig mer produktiv och bättre på ditt jobb i det långa loppet.

8. Wall Street

Handlar om: Inte att förväxlas med The Wolf of Wall Street från 2013, den här godingen kom ut 1987. Hursomhelst: En ambitiös börsmäklare gör några inte så smarta val och säljer sin själ på köpet.

Karriärläxa: Jobba inte på Wall Street. Girighet är dåligt. Se upp för skumma börsmäklarmentorer.

Källa: iDiva.