1 Mar 2008 kl: 00:00

Darius guldläge

AU Holding, där Darius Stenberg är vd, arbetar med guld – egentligen det mesta som är relaterat till det ädla grundämnet, om man undantar ren butiksförsäljning och gruvdrift. Sedan slutet av 2005 är bolaget noterat på Aktietorget.

– Vi såg olika möjligheter att utvecklas och att noteras på börsen var en av dem. Vi behövde hitta folk som tror på våra möjligheter och idéer. Darius Stenberg var på väg till Tokyo för att på börja en utbytestermin inom ramen för civilekonomprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg, som han läste med japansk inriktning, när han plötsligt kom på andra tankar. I stället för att kliva på planet och fortsätta till Tokyo, efter mellanlandningen i Paris, bestämde han sig för att vända om och åka tillbaka till Stockholm för att hjälpa till i familjeföretaget.

– Jag såg att min far var överbelastad i bolaget och jag såg vilka möjligheter som fanns. Jag kunde ha väntat, men då fanns risken att pappa skulle ha hunnit tröttna.

Bolaget var All Dental. En före detta anställd höll på att starta upp en konkurrerande verksamhet och Darius beskriver det som en turbulent tid. Ett halvår efter beslutet att börja jobba med sin pappa blev Darius familj, genom en apportemission, storägare i AU Holdings, där Darius nu är vd. Det finns fördelar med att vara ung, menar Darius, och konstaterar att de flesta reagerar positivt på hans ålder.

– Jag visar folk att jag kan göra affärer och att jag fattar rätt beslut. De märker på en att man är engagerad och driven. De ser att jag är ung och att jag vill bygga upp någonting. Många som är äldre kanske väljer att förvalta i stället för att ut-­ veckla. För närvarande håller företaget på att utveckla verksamheten i Kina. Förra året sålde man för blygsamma en miljon kronor, men redan efter årets inledande två månader var försäljningen uppe i fyra miljoner. Årsbudgeten kommer att slås med råge.

Vad har hänt om fem år?

Svårt att säga, jag hade inte tänkt att jag skulle vara där jag är i dag för två år sedan. Förhoppningsvis är vi väletablerade i Asien. Jag ser gärna att vi har ett kontor i Japan också. Efter det Centraleuropa, Frankrike, Tyskland, Schweiz. Vi har då en större verksamhet och ett väl fungerande bolag.

Johan Abrahamsson

Foto: Jezzica Sunmo