Därför vinner karriären på vinterträning
26 Nov 2013 kl: 00:00

Därför vinner karriären på vinterträning

Peppen är kanske inte total inför tanken på att ge sig ut i vintermörkret och få upp pulsen. Så om du lyckas klämma in 30 minuters pulshöjande aktivitet på lunchen finns det goda anledningar att klappa dig själv på axeln. Att få upp pulsen under en halvtimme hjälper nämligen kroppen att ta hand om stress bättre. Det är alltså inte för inte som många toppresterande personer också tränar en hel del. Oavsett årstid.

 

Här förklarar Caroline Nilsson, personlig tränare och drivkraften bakom ett flertal hälsosajter, bland annat Gymglam.se, andra fördelar med just utomhusträning, även på vintern.

– Du får frisk luft, dagsljus och träning och det är en mycket bra och hälsosam kombination året runt.

 

Vad har du för lunchtränigstips?

– Satsa på bra skor med bra grepp så att du inte halkar och ta en powerwalk på 20-30 minuter. Du behöver egentligen inte byta om i övrigt, kör ett tempo där du får motion men inte blir allt för svettig.

 

Vad finns det för andra bra övningar att göra utomhus under vintern?

– Det viktigaste är att anpassa träning och utrustning efter väderleken. Klä dig lager på lager, använd gärna ull-strumpor och ull-underställ närmast kroppen, ull värmer även när det blir blött eller svettigt. Du kan powerwalka, springa och göra övningar som benböj, utfallsgång och tricepsarmhävningar (med handskar på händerna) för att nämna några exempel. Powerwalka med tempoförändringar för att variera träningen och träna styrkeövningarna i tabata-intervaller.

 

Vad säger du till de som tycker regn, snö och kyla är ett problem när man tränar ute? Finns det verkligen inget dåligt väder?

– Välj en annan dag för utomhusträning. Jag är verkligen inte för det här med ur och skur. Passa på när vädret är trevligt, det finns ju många härliga vinterdagar, vintern är ju inte bara regn, snö och kyla som tur är. Välj ett kul inomhusalternativ de dagar vädret inte lockar till utomhusträning.

 

Kan det vara farligt att träna ute om det är för kallt?

– Ja, det är inte hälsosamt att träna när det är allt för kallt, det beror ju på hur du är van att träna till viss del förstås. Är du van att träna vid kall temperatur så klarar du troligen lägre temperatur än om du är ovan.

 

Hur tränar du själv på vintern?

– Jag tränar hemma i mitt gym, vi har byggt om gäststugan till gym och den är bra isolerad och funkar året runt. Jag powerwalkar utomhus när det inte är för kallt eller för halt, förra vintern hade jag gymkort i januari för att träna kondition på konditionsmaskiner, det går att träna kondition i mitt hemmagym också men jag kände att jag ville ha lite variation under några veckor och det var så otroligt halt ute då. Då körde jag alltså styrketräning i hemmagymmet och konditionsträning på gymmet. Resten av vintern en mix av träning i gymmet och powerwalks utomhus (med grymt bra träningsskor för att inte halka).