”Därför var det värt att bli utbränd”
29 Apr 2016 kl: 00:00

”Därför var det värt att bli utbränd”

Om gästkrönikören: Emanuel Nilsson jobbar professionellt som föreläsare kring sina insikter och lärdomar, på företag, skolor och organisationer. Han driver även ett företag med tio anställda i Tanzania. Läs mer här.

Jag har alltid velat uppleva och uppnå mycket. Alltid haft affärsprojekt igång sedan jag var sju år. När jag slutade skolan kunde jag äntligen fokusera fullt ut på företagandet. Det var fantastiskt! Tyvärr hade jag ingen insikt i mina begränsningar, och pressade mig hela tiden mer och mer. Det var aldrig tillräckligt, det gick alltid att satsa högre.

Successivt började jag må sämre, blev lättstressad, sov dåligt, hade mycket yrsel, var trött hela tiden, blev stel i kroppen – symtom som gjorde att jag inte längre kände igen mig själv. Jag bet ihop, som jag alltid gjort tidigare för att komma igenom utmaningar. Men kroppen bromsade mig mer och mer, tills jag en dag kände: ”Det är inte värt att gå en dag till och må såhär dåligt för jobbets skull”.

Sjukskriven sex månader. Under tiden försökte jag ta mig tillbaka till mitt företag, men lyckades inte. Istället sålde jag det och lämnade det bakom mig. Det var det enda sättet för att någonsin komma tillbaka och må bra igen.

Att vara vd vid 19 och utbränd vid 21 kändes först som ett stort nederlag. ”Allt är möjligt” hade jag intalat mig själv i många år. Den inställningen har jag fortfarande men jag var tvungen att göra ett tillägg: ”Allt är möjligt, men allt är faktiskt inte värt det”.

En upptäcktsresa började för att lära känna mig själv bättre. Jag fick tid att reflektera över mitt liv och över vårt samhälle. Jag insåg att vårt förhållningssätt är avgörande för vår hälsa, och att springa på och hoppas allt blir bra om vi bara når våra mål håller inte längre.

För att jag i dag ska kunna göra det jag älskar måste jag tänka på fyra förhållningssätt:

  1. Sund egoism. Mår inte du bra så kan du inte finnas till för dem som behöver dig.
  2. Prioriteringar, både privat och i karriären. Grunden för att prioritera är att veta vad som är viktigt för just dig, Det som är brådskande är inte nödvändigtvis viktigt och det som är viktigt kanske inte är brådskande.
  3. Undvika låtsasstress, den stress som inte fyller någon funktion. Vi kan känna oss produktiva när vi låtsasstressar men i själva verket slarvar vi, tar ogenomtänkta beslut och gör kanske mer skada än nytta.
  4. Återhämtning. Du behöver hitta dina sätt att hålla både din kropp och din hjärna i form. Återhämtning är lätt att prioritera ner när man har mycket, men man borde egentligen göra tvärtom.

Jag är övertygad om att de samhällen, de organisationer och de individer som kan må bra samtidigt som de presterar kommer att lyckas i längden. De kommer att ha en enorm konkurrenskraft på dagens och framtidens globala marknad.

Att bli utbränd är det värsta jag varit med om, men insikterna har ändå gjort att det varit värt det.