Därför tjänar du på att prata om lönen
5 Sep 2013 kl: 00:00

Därför tjänar du på att prata om lönen

 

Pratar du lön med dina kollegor? Då är du hyfsat unik. Att diskutera vad man tjänar tillsammans med arbetskamraterna är nämligen fortfarande något de flesta undviker. Enligt en ny undersökning från jobbsajten Stepstone är det bara 23 procent av svenskarna som pratar lön med kollegorna.

 

Karriärcoachen Nina Jansdotter berättar i en intervju i P3 om hur rädslan för pengaprat kan påverka lönenivån på en arbetsplats.

– Det kan vara lättare att fråga om sexlivet än vad någon tjänar. Problemet är att det gör det svårare att prata om pengar när du måste stå upp för dig själv. Om man är helt ovan vid det kanske man blir nervös om du ska löneförhandla, eller skjuter upp det. Att prata pengar är bra träning.

 

Hon tipsar om att öva. Om det känns obekvämt på jobbet, ta det någon annanstans.

– Du har förmodligen ganska bra känn vem du kan prata med utan att det är jättekänsligt. Börja prata med att prata med den person du misstänker tycker det är mer okej än andra för att öppna upp. Om det är jobbigt på den egna arbetsplatsen kan du använda sociala medier.

 

Visst kan du ta reda på vad andra tjänar genom att göra research på andra sätt, mycket av lönestatistiken finns till exempel på nätet, men att våga lyfta frågan kan löna sig på ett helt annat sätt, menar Nina Jansdotter.

– Det är värt det. I de sammanhangen där man pratar mer öppet om pengar och där man inte har den dolda lönestrukturen, där tjänar oftast alla mer.

 

 

Vad har du som läsare för erfarenhet av att prata lön på jobbet? Kommentera gärna!

 

Läs också:

 

Går du och väntar på att få högre lön? Gör inte det. Se till att du får det istället. Så här gör du!