Därför ska du vara en minimalist på jobbet
13 Nov 2017 kl: 00:00

Därför ska du vara en minimalist på jobbet

Det handlar om värde – att antingen skapa det, eller inte. Sedan gäller det att släppa allt vad nostalgi heter och låta det överflödiga flyga och fara.

– Det gäller att skala bort distraktioner. På arbetsplatser sitter vi i dag ofta i öppna landskap och har en massa prylar runtomkring oss, det är hur lätt som helst att fastna i något annat än det man planerat. Många vet inte ens hur mycket det stör vårt fokus, och då gör vi inget åt det heller, säger Elisabeth Byström.

Men minimalism handlar inte enbart om att göra sig av med överflödiga prylar och fysiska distraktioner. En naturlig utveckling är att ifrågasätta andra företeelser i livet – intressen, åtaganden, relationer och vanor till exempel, och inte minst på arbetsplatsen.

– På jobbet blir framför allt den digitala minimalismen, och vilka rutiner man följer, viktiga att tänka på. Att ha sitt skrivbord proppfullt med filer och ikoner eller att få en notifiering så fort man får ett mejl – det är helt vansinnigt, säger Johan Ernfors.

”Du utsätts för färre val och vardagen blir mer friktionsfri.”

De slog sig gemensamt in på den minimalistiska banan 2013 när de blev sambos och två bohag skulle klämmas ihop under ett tak. Samtidigt blev de tvungna att rensa ur ett varsitt dödsbo och hade nyligen rest runt i Asien med inget mer än en varsin ryggsäck.

– Man samlar på sig så oerhört mycket prylar, som både tar plats och kan röra upp känslor. Det fick oss att fundera på hur vi kunde förändra vår livsstil, berättar Elisabeth.

– Vi lever inte efter en extrem minimalism, som att man bara får äga 100 saker. För oss går det snarare ut på värdeoptimering, att göra sig av med de saker som inte har eller tillför något värde, för att göra plats för de saker som faktiskt gör det, säger Johan.

Och det kan vara vad som helst: familj, intressen, relationer eller något helt annat. Det finns inte en minimalism eller ett mål med livsstilen – alla har sina egna drivkrafter.

– För mig är det framför allt tiden och pengarna jag sparar. Jag får tid till att träna och vara med familjen och har kunnat gå ner i arbetstid. Men jag drivs även av miljö- och samhällsaspekten, det kommer in naturligt även om man kanske inte drivs av det från början säger Elisabeth.

I dag driver de bloggen och Instagramkontot Minimalisterna, i september släppte de sin första bok, ”Prylbanta”, och mitt i allt hinner de båda jobba och ta hand om två barn.

– Min största drivkraft är den mentala biten, och energin jag får. Det är lugnande att leva minimalistiskt, du utsätts för färre val och vardagen blir mer friktionsfri, säger Johan.

Minimera arbetsplatsen i 3 steg

Foto: Shutterstock

1. Avsätt tid

Planera in 30 minuter i kalendern med jämna mellanrum, för att sortera, rensa och effektivisera – annars är det lätt att det glöms bort. Töm lådorna i hurtsen på allt innehåll, inte bara det som ska sorteras bort, och lägg endast tillbaka det du använder. Rensa på samma sätt på skrivbordet och runt omkring dig. Tänk: ”Vad tillför värde?”.

2. Digitalisera och sortera

Skanna in lösa dokument och anteckningar och släng papperskopiorna. Håll ordning och reda på skrivbordet på datorn och hitta ett system som funkar för dig att organisera både din fysiska omgivning och din digitala.

3. Börja lätt

Det handlar om att komma igång – det gör att du belönas i form av känslan att ha ordning och reda omkring dig. Rätt vad det är så behöver du inte tänka på det, utan rensar av ren vana.