Därför ska du ta med World of Warcraft i cv:t
16 Jan 2015 kl: 00:00

Därför ska du ta med World of Warcraft i cv:t

Att lista sidoprojekt och engagemang i cv:t blir allt vanligare. Men vad tycker rekryterarna om det, egentligen? Bättre än du kanske tror, visar det sig när Shortcut pratar med Academic Works Matilda Lyngéus. Hon arbetar med företagets internrekrytering och uppmanar särskilt unga personer att berätta om intressanta engagemang och hobbies.

– Man ska inte vara rädd för att ta ut svängarna lite, säger Matilda.

 


Matilda Lyngéus, Academic Work.

Vi antar utmaningen och ber Matilda berätta hur hon ser på följande meriter:

Jag är Bolvangar, en level 100 Death Knight som leder och samordnar ett av de största och mest respekterade raid-guilden på min server. Kan man verkligen få in World of Warcraft på cv:t?

– För att leda verksamheten i en stor onlinegemenskap krävs det att du är strukturerad och har en god ledarskapsförmåga. Du har antagligen också ett stort kontaktnät som du vårdar relationerna inom. Det här är attraktiva egenskaper för många arbetsgivare. Jag tänker mig främst något IT-relaterat arbete, men du kan vara relevant för många andra branscher där lagarbete och ledarskapsförmåga är viktigt. Det här är absolut något du kan ta med i cv:t när dessa egenskaper eftersöks!

Jag är skådespelare i en amatörteater som nyligen satte upp en uppskattad revy. Men är det verkligen något som platsar i ett cv?

– Ja, för det visar att du är en kreativ person som antagligen är duktig på att tala inför folk. Säkert är du även modig och utåtriktad. Jag tänker mig till exempel att du är lämplig för ett jobb inom sälj, service eller kommunikation. Nöjesfält och andra sociala arbetsplatser kan också vara intresserade av dig för ett sommarjobb eller vikariat! In med detta i cv:t!

”Som rekryterare går jag verkligen igång på ordet ideellt, det innebär att du brinner för något och har orken att engagera dig i det på fritiden”

Jag sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Västanvinden, med 200 lägenheter. Det är väl en merit som heter duga?

– Det blir en jättebra punkt i ditt cv. Det tyder på att du är ansvarsfull och noggrann och kan vara en lämplig kandidat för ett jobb inom administration eller ekonomi. Bankvärlden letar generellt efter sådana personer. Du har ett ansvarsfullt åtagande, får ofta lösa saker lite ad-hoc och det har gjort dig lösningsorienterad.

Läs också: 10 säkra tecken på att du borde byta jobb.

Jag är ideellt engagerad i supporterverksamhet och skapar bombastiska tifoarrangemang när IFK Göteborg spelar match. Något för cv:t?

– Som rekryterare går jag verkligen igång på ordet ideellt, det innebär att du brinner för något och har orken att engagera dig i det på fritiden. Att vara aktiv i en supporterförening har säkert gett dig goda färdigheter i gruppkommunikation. Kanske skulle du kunna arbeta med evenemang på professionell nivå? Att arrangera tifon kräver även ett gott öga för grafisk formgivning. Kanske är det något du kan utveckla ännu mer?

Jag är brytningssäker back i korpfotbollslaget BK Bananen. Intressant?

– Det är väldigt meriterande att syssla med lagsport – i vissa fall är denna typ av aktiviteter något av det första jag som rekryterare tittar efter. Du är en målinriktad vinnarskalle som trivs med att vara en viktig kugge i det maskineri en arbetsplats faktiskt är. Folk som sysslar med lagidrott är attraktiva inom alla branscher! Precis som du hittat din roll i fotbollslaget kan du säkert hitta en meningsfull roll på ditt nya jobb.

Jag är starkt engagerad i ett av riksdagspartiernas ungdomsförbund. Bu eller bä?

– Bä! Ett politiskt engagemang kräver att du är insatt och påläst och har ett driv att lära dig nya saker. Viljestyrkan finns säkert där också, och du är inte rädd för att göra din röst hörd och påverka verksamheten. Om du har arbetat under en valrörelse visar det också prov på uthållighet och flexibilitet, du verkar vara en sådan som ställer upp när det verkligen behövs.

Jag är akutmatte åt kissemissar som inte klarar av att vara på härbärgen. Mitt hem är deras hem – även om det bara är för en liten stund. Vad säger du om det?

– Du är antagligen en empatisk och flexibel person som ställer upp för andra medmänniskor- och katter! Jag ser en person med ett stort hjärta som inte alltid sätter sina egna behov först. Det här är absolut ett plus i ditt cv.