Därför ska du svära på jobbet
17 Aug 2016 kl: 00:00

Därför ska du svära på jobbet

Hur ofta slinker det ut en svordom ur din mun? En undersökning visar att närmare nio av tio britter svär, i genomsnitt 14 gånger om dagen, och knappt någon av dem tycker att det är stötande. Enligt en amerikansk undersökning anser dock de flesta att ett fult språk i jobbsammanhang är oproffsigt och ett tecken på omognad. Samtidigt finns det forskare som menar att svordomar kan ha sina fördelar i karriären – och till och med gynna den, rapporterar BBC.

”I vissa sammanhang är svordomar ett sätt att knyta an.”

En brittisk forskare tog ett jobb under täckmantel på ett postorderföretag. I början stod han utanför den sociala gemenskapen, men det ändrades när han en dag svor åt en kollega. Det fungerade som en slags initiationsrit och skapade band till resten av gruppen.

– Jag säger inte att det är det huvudsakliga kriteriet för befordran, men ett kriterium för befordran är förmågan att knyta an till människor. I vissa sammanhang är svordomar ett sätt att knyta an, säger Yehuda Baruch, professor vid universitetet i Southampton och medförfattare till studien, till BBC.

”Vissa sammanhang” är viktigt att komma ihåg här. När, var och hur du svär är nämligen avgörande – annars kan effekten bli den motsatta. Välj dina svordomar med omsorg, helt enkelt.