Alla gör vi det. Ändå byter vi snabbt fönster när chefen närmar sig. Men att kolla Facebook eller slösurfa behöver varken vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet. Tvärtom kan det ge nya idéer och sätta fart på kreativiteten. Det anser i alla fall Lars Ivarsson, forskare vid Karlstads universitet, som har studerat just internetanvändandet på arbetsplatser.
– Den allmänna föreställningen att det skulle vara negativt rent företagsekonomiskt tror jag inte på. Generellt sett gillar folk sina jobb och laddar batterierna genom en stund på internet. Ingen är 100 procent effektiv en hel arbetsdag.
Medan surfandet för en programmerare kan innebära att man hittar en lösning genom att ägna sig åt annat en stund, handlar det i mentalt tunga jobb snarare om att få andrum. Visst finns det ett fåtal som fastnar, men för majoriteten funkar det självreglerande, menar Lars Ivarsson och tar sig själv som exempel.
– Har jag en hög med tentor att rätta så måste jag jobba igen det som jag inte har hunnit med under dagen. Så resonerar de flesta – surfandet sker sällan på bekostnad av arbetet. Skulle man ändå strunta i jobbet drabbas arbetskamraterna, det tycker ingen är okej. Kollegorna är en stark internkontroll.
Därför är tipset till alla chefer att inte hetsa upp sig över att personalen nöjessurfar.
– De anställda måste få en viss frihet. Har man en övervakande chef blir man illojal och börjar se sig om efter andra jobb.
Så länge du visar hänsyn – ljudet av! – kan du alltså med gott samvete unna dig en stund på nätet. Och bli mer kreativ.
Detta är en återpublicering.