Därför ska du INTE starta företag
24 Sep 2013 kl: 00:00

Därför ska du INTE starta företag

Förutom att ge varningar om eget företagande så driver han tre företag, Jelon e-trade, itkonsultbolaget SolutionPlanet och Lingerelle Media. Boken ”Starta inte eget företag” kom ut nu i september.

Hur väcktes idén till boken?
– Idén till boken kom till efter jag skrivit min första bok om e-handel. Det gjorde mig inspirerad att skriva en till, men jag var osäker på den skulle handla om. Vad kan jag fylla en hel bok med? Efter 30 år av företagande, lyckat och misslyckat så var det företagande jag har mest erfarenhet av.

Varför titeln ”Starta inte eget företag”? Behöver vi inte fler företag i Sverige?
– Det finns en romantiserad bild av att driva eget företag. Det är väldigt lätt att starta ett företag, men det är inte speciellt lätt att driva ett. Att driva eget är ett stort ansvar, mot sig själv, sin familj och sina kunder. Den romantiska bilden av att kunna styra över sin tid och sina inkomster är en illusion. Det blir oftast dina kunder som styr. Tanken med boken är att ge nya idéer och insikt som jag fått under alla år jag drivit eget företag.u driver många företag själv.

Lär du ut som du lever?

– Jag driver tre företag i dagsläget. Jag startade mitt första företag när jag var 16 år. Nu 30 år senare har jag fått en mer realistisk bild på företagande. Jag avråder inte från att starta upp ett företag, utan jag vill ge en mer ärlig bild. Att offra allt för något du inte får sjösatt är sorgligt att se.

Jag ser en annan sida av företagande nu. Vad är ditt bästa tips om man nu vill starta eget?
– Det bästa tipset jag kan ge är att starta något som man är väldigt passionerad över. Om det inte är något du verkligen gillar att göra så kommer det inte gå bra.

Vad är vanligaste fällan när du vill starta ett företag?
– Att du tror att du kommer få massor av fritid. För det mesta så är det kunden eller din egen vilja att inte tacka nej till arbete som styr. Det finns ett citat i boken som lyder ”Det bästa med mer fritid är att man har tid med extraarbete, så att man har råd att vara ledig”.