Därför ska du be om referenser – på chefen
1 Nov 2017 kl: 00:00

Därför ska du be om referenser – på chefen

Att bli äldre har ju både för- och nackdelar, och jag har svårt att i nuläget bestämma mig för vilket som väger tyngst när jag nu passerat fyrtio. Vi ”äldre” tror att vi blir klokare, men det kan de lärde tvista om i evigheter! Inklusive jag själv.

Men en sak jag är väldigt säker på – som har gjort mig klokare – är min erfarenhet av olika chefer. Framför allt hur stor roll de haft i min utveckling, prestation och välmående på arbetsplatsen. Om jag fått leva om mina första arbetsår hade jag ägnat enormt mycket mer möda att leta efter en duktig chef snarare än att titta på ett attraktivt varumärke, en tjusig position och en hög lön. 

Din chef och organisationen du verkar i har en enorm påverkan på din upplevda arbetssituation, ditt välmående, din motivation, din prestation, din utveckling och dina uppnådda resultat. Då borde det rimligtvis vara av intresse att veta vilket ledarskap och kultur du kommer att mötas av?

Så tänk på detta när det är dags att söka jobb nästa gång:

  1. Har du koll på kulturen i organisationen, med fokus på värderingar och ledarskap? Har du några kontakter där som du kan prata med? Har du några vänner med kontakter där? Allt för att få en inblick innanför de ”välputsade” väggarna som de flesta organisationer vill visa upp utåt.
  2. Nyttja sociala forum som erbjuder en inblick i form av anonyma utvärderingar av sin arbetsgivare, till exempel ”Glassdoor” och ”Careereye”. Där kan du förhoppningsvis hitta en massa matnyttigt.
  3. Men framför allt – se till att ta referenser på din blivande chef. Ingen organisation blir bättre än sina undermåliga chefer, så gör allt du kan för att inte hamna under någon av dem. Var inte rädd för att fråga rekryteraren eller chefen om:
    – synen på ledarskap
    – medarbetarnas syn på chefens ledarskap
    – dennes ledarskapsindex från medarbetarundersökningen, där får du ofta verkligheten ”svart på vitt”.

Sikta på ett jobb och ett ledarskap som är kul och både utmanar och utvecklar dig. Du förtjänar det!