29 Jul 2010 kl: 00:00

Därför kan du svulla på semestern

På gymnasiet präglades serietecknaren Lina Neidestams hälsovanor av destruktivitet och en skev självbild. Hon tränade som en galning och var ”ätstörd light” ena veckan, ”skolkade, rökte en miljard cigaretter och hetsåt grillchips” andra veckan.
– Jag hade kronisk matångest och tränade tills jag blev sjuk för att döva den. En helt vanlig tonårstjej, med andra ord.

I dag jobbar Lina som serietecknare och hennes förhållande till motion är mer lustbetonat.
– Jag har integrerat träningen i mitt liv i stället för att se den som tillfälliga tortyrpass. Jag cyklar till jobbet och gör chin-ups ibland på en pinne som jag spänt upp i en dörröppning hemma. Jag kånkar matkassar och springer till tåget. Och jag har aldrig varit i bättre form än vad jag är nu.
Även på matfronten har Lina fått mer harmoni.
– Förut levde jag som asketen i Life of Brian i början av veckorna och som en matfrossande galning mot slutet. Nu skippar jag aldrig frukost, vi har matlag här i ateljén med riktig lagad lunch fem dagar i veckan och jag undviker konsekvent att tänka på vad jag stoppar i mig. Jag unnar mig allt. På det sättet blir skitmat inte lika desperat åtråvärt som när man bantar.

Det låter smart och skönt. Men hur gick själva omställningen till?
– Jag har alltid haft ett starkt självkritiskt drag och under större delen av livet har det gått ut över mitt utseende.Men ju mer självförtroende jag fick med min nya karriär som tecknare, desto mer lämnade självkritiken min kropp ifred. Jag fick bestämma mig för att antingen bli sjukt bra på något eller bli söt och hungrig.

Vilka är hälsofällorna med ett stillasittande jobb?
– Sitter man stilla mycket på jobbet eller skolan så måste man träna ryggen. Gör några (INTE 150 smärtsamma) armhävningar, köp en chin up-pinne eller simma. Och släpp ner axlarna, man sitter och spänner sig omedvetet. Eller lär dig att åka wakeboard eller inomhusklättra! Det är så sabla kul att man inte märker hur helvetiskt jobbigt det är och plötsligt har det dykt upp muskelknölar på armarna medan man bara har lajat runt.

Hur håller du koncentrationen uppe under ett långt jobbpass?
– Jag måste äta frukost, mellanmål, lunch, eftermiddagsfika, middag OCH kvällsmat de dagar jag jobbar hårdast.Och jag äter riktig mat – bara riktigt smör, röd mjölk, grädde i maten och potatis typ. Det är bra, man blir mätt och glad. Och nej, man blir inte tjock.

 

LINA NEIDESTAM
Ålder: 25 år.
Bor: Bagarmossen i Stockholm.
Aktuell: Debuterade med boken Zelda i höstas och släpper den feministiska porrserien Maran i september.
Läste på gymnasiet: Samhällsprogrammet, mediainriktning.
Pluggat: Etnologi på Stockholms universitet, seriekonst på Serietecknarskolan i Malmö och på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.
Blogg: Linakanritafint.blogspot.com

Tre snabba tips från Lina

• Cykla för att det är kul, hälsosamt, billigt och miljövänligt.
• Jogga i skogen. Det är ett ypperligt sätt att bli av med aggressioner på.
• Simma i sjöar på sommaren och åk längdskidor på vintern.