Därför jobbar vi effektivare med musik på i bakgrunden
21 Sep 2016 kl: 00:00

Därför jobbar vi effektivare med musik på i bakgrunden

Det här är en annons från Absolute Music. Om du vill ha en bra playlist att jobba eller plugga till så är Absolute Hits perfekt att ha på i bakgrunden. 

Oavsett om du jobbar i ett kontorslandskap eller ensam på ett kontor finns det omfattande forskning som visar att du och dina kollegor sannolikt blir effektivare när ni lyssnar på musik samtidigt. Det som händer i hjärnan är nämligen att musiken flyger rakt in i hörselbarken och aktiverar olika delar av hjärnan, beroende på vilken sorts låt som spelas.

För repetitiva sysslor

Om du ska pyssla med någonting som är repetativt och fysiskt monotont (som att svabba ett golv, häfta ihop papper eller stapla pallar) så ska du har på glad och upplyftande musik i bakgrunden.

Exempel: 24k magic – Bruno Mars från playlisten Absolute Hits. 

För analytiska sysslor

När det gäller jobb som kräver hög hjärnaktivitet, som att skriva eller räkna, gäller det att ha musik som inte distraherar dig. Därför passar det bäst med instrumentella låtar, som klassisk musik, eller med ett främmande språk som du inte förstår. Hör din hjärna språk i form av sång eller rap kommer den automatiskt bearbeta det som sägs!

Exempel: Tuesday (feat. Danelle Sandroval) – Burak Yeter, Danelle Sandoval från playlisten Absolute Hits.

För många, tidskrävande sysslor

Studier har visat att tiden upplevs gå långsammare när vi lyssnar på glad (durig musik) jämfört med ledsam (mollig). Så om du har mycket att göra och behöver all tid du kan få: lyssna på munter musik.

Exempel: Up&Up – Freedo Remix – Coldplay från playlisten Absolute Hits.

För sysslor som kräver energi

Om du sätter igång en playlist med en blandad kompott (varför inte Absolute Fresh?) så kan hjärnan omöjligtvis förutse framtiden, och då kommer den frigöra hormonet dopamin, vilket gör dig lyckligare och ger dig energi, enligt denna studie.

För komplexa ledarskapsfunderingar

Ibland kan det dock vara läge att sänka volymen. En studie från 1989 visar att ”komplexa ledarskapssysslor” som kräver eftertanke mår bäst av att genomföras i tystare miljöer.

Det här är en annons från Absolute Music. Om du vill ha en bra playlist att jobba eller plugga till så är Absolute Hits perfekt att ha på i bakgrunden.