Därför har chefen sämre sexliv
31 Jan 2013 kl: 00:00

Därför har chefen sämre sexliv

Det är inte okomplicerat för privatlivet att vara den som tar på sig ledartröjan på jobbet. Enligt flera undersökningar som tidningen Chef gjort har kärlekslivet bland chefer blivit allt sämre. Hela 18 procent, alltså nästan två av tio, av de svarande i Chefs undersökning tycker att sexlivet påverkas negativt av problem på jobbet.

 

Bekymren på hemmaplan är inte förknippade med någon speciell bransch eller sektor, utan verkar finnas överallt. Pressen att vara framgångsrik inte bara på jobbet utan även hemma, på träningen och i sociala situationer, samtidigt som man ska vara tillgänglig i princip dygnet runt, blir helt enkelt för stor.

 

Psykologen och coachen Per-Olof Eriksson säger till Chef att man behöver ifrågasätta förväntningarna på sig själv.

– Jag uppmuntrar folk att ta en diskussion kring förväntningarna. Är det realistiskt att du ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året? Förväntar sig företagsledningen verkligen det? Eller sitter de här förväntningarna i skallen på dig själv? Diskutera med din närmaste chef eller kollega. Ofta kan små förändringar göra tillvaron drägligare.

 

Vill du vara en robot?

Endast en femtedel av personerna som deltog i undersökning är övertygade om att de har tillräckligt med tid för sin partner. Knappt hälften, 45 procent, menar att deras sexliv har blivit sämre sedan de blev chefer. När samma undersökning gjordes 2007 var motsvarande siffra 32 procent.

 

Relationsexperten Katerina Janouch säger till Chef att hon tycker att alla ledare som har problem med kärleken borde ta tag i problemet. Se över sina liv och inventera vad som är viktigt.

– Man fattar ett beslut om vad man vill vara för slags människa: Om man ska finnas till för sina nära och kära, eller om man ska vara en robot, säger Katerina Janouch.

 

Läs också:

 

Chefer oftare otrogna

12 saker chefen säger hos psykologen

Så funkar framtidens chefer

EXPERTSVAR: Hur få någon att ta egna initiativ?