24 Okt 2011 kl: 00:00

Därför får du inte jobb

En vecka efter att du svettats och våndats i intervjustolen under rekryterarens skarpa blick, kommer slutligen meddelandet. ”Du har tyvärr inte gått vidare. Vi önskar dig lycka till!” Att komma tvåa, att nästan nå ända fram, kan vara mycket frustrerande.

 

 

1. Någon annan har bättre kvalifikationer

Deppa inte. Enligt Robert Samuelsson, rekryteringskonsult på Adecco, beror andraplatsen ofta på sådant som du själv inte kan påverka.

– Innan rekryteringsprocessen påbörjas tar vi fram en kravprofil tillsammans med kunden som sedan matchas med de ansökningar vi får in. Får du inte jobbet är det troligen för att någon annan har bättre kunskaper eller meriter, säger Robert Samuelsson.

 

 

2. Du söker för brett

Som arbetssökande är det inte ovanligt att söka flera tjänster samtidigt inom samma bransch. Men se till att du vet vilka tjänster du sökt.
– Det är inte ovanligt att vi träffar folk som sökt fem till tio olika tjänster. Det är helt okej, men man bör veta vilken tjänst det gäller när man kommer till rekryteringen. Vet man inte det måste jag ställa lite frågor för att kolla om detta är ett vanligt beteende hos kandidaten. Men man är inte körd för det, säger Robert.

 

För att hålla koll kan det vara bra att till exempel spara jobbannonser och göra en lista över arbetsgivare som inte svarat.

 

 

3. Du lever inte upp till ditt brev

Det kan också vara bra att läsa ansökningsbrevet du skickat innan du besöker företaget. Att i brevet försköna sin person och sina positiva egenskaper kan visserligen öka möjligheterna att få komma på intervju, men se upp med vilka adjektiv du väljer. Både uppträdandet och hur du svarar på intervjuarens frågor spelar roll.

 

Lever du inte upp till den beskrivning du gett i ansökan kan dina chanser minska betydligt.

– Har du till exempel skrivit i brevet att du är utåtriktad och handlingskraftig vill jag ju också se det när vi träffas. Att bli nervös är inget konstigt, men om nervositeten kvarstår och du söker till exempel ett säljarjobb kanske jag blir lite fundersam över om du verkligen passar för tjänsten då försäljning innebär många nya möten.

 

 

4. Du får hjärnsläpp på intervjun

Men vad ska du gör du om du får en black-out på intervjun? Lugn, det är inget fel med att ta en paus. Ber rekryteraren dig att beskriva situationer du varit med om i andra sammanhang kan det vara svårt att hitta bra exempel. Be i så fall att få återkomma till frågan.
– Var ärlig, be att få fundera. Då kanske du kommer på något senare, säger Robert.

 

 

Det behöver inte vara helt kört

Är dina meriter helt likvärdiga med en annan kandidats är det de personliga egenskaperna som fäller det yttersta avgörandet. Och blir du tvåa är du inte körd. Många gånger sparas gamla ansökningar för framtida behov.
– Blir du kallad till intervju hos oss bland 70 till 80 andra sökanden har du en fördel när andra jobb dyker upp. Kandidater som funnits med i slutprocessen för andra tjänster sparar vi och plockar fram vid senare tillfälle, säger Robert.

 

 

 

 

DISKUTERA I FORUM:

Ständig tvåa – vad gör jag för fel?
”Söka jobb, komma på intervju, gå och hoppas komma vidare och sedan ramla på mållinjen. Hur ska jag gå till väga?”

» Tipsa och tyck till i forum

 

 

LÄS MER:

 

Så snackar du dig till jobbet

Med hjälp av rätt ord, tonfall och kroppsspråk kan du snacka dig till succé på intervjun.

» Så blir du ett socialt geni och får jobbet!

 

 

 

Här är egenskaperna som ger jobb

Är du noggrann, strukturerad och självgående? Då är du svenska arbetsgivares drömkandidat.

» Arbetgivarnas top-10 mest sökta egenskaper

 

 

 

Du har landat drömintervjun men får en blackout. Du vet inte alls hur du ska besvara frågan. Lugn!