Därför bär vd:n Sofie Lindblom alltid hatt
26 Okt 2017 kl: 00:00

Därför bär vd:n Sofie Lindblom alltid hatt

Hur skulle du beskriva din stil?

– Ideation365 jobbar mot många olika branscher. Jag gör allt från att föreläsa till att hålla workshops och anpassar min outfit efter sammanhang. Ena dagen har jag på mig hängselbyxor och sneakers, andra dagen kan jag vara väldigt städad med kavaj och skjorta. Och så bär jag väldigt ofta en färgglad hatt. Den passar till alla tillfällen.

”Det är en fin linje mellan att se ut som ett stolpskott eller en rockstjärna när man har solglasögon inomhus eller när det är molnigt ute. Jag brukar chansa på att jag ser ut som det senare!” 

 Är hatten ditt signaturplagg?

– Ja, jag känner mig fin och bekväm i hatt, och det har blivit ett innovativt sätt att bygga någon form av personligt varumärke. Sverige har dock inte det mest optimala klimatet för en hattälskare som jag – många gånger har jag sprungit S:t Eriksbron fram jagandes min hatt då den blåst av!

Hur reagerar din omgivning på att du alltid bär hatt?

– Jag får många kommentarer som ”cool hatt” och ibland blir jag refererad till ”hon med hatten”. Samtidigt vill jag ändå tro att jag får uppmärksamhet på grund av min kompetens och det jag gör. Men hatten gör att folk känner igen mig och det är oftast en bra grej.

”De här discoskorna från Steve Madden hittade jag på rea i New York förra året och det var kärlek vid första ögonkastet. Jag älskar att poppa till en tråkig outfit med dem.”

Hur ser en perfekt hatt ut?

– Färgglad, stor och ganska rund i formen. Efter att en kollega på Spotify kopplade ihop mig med en hattdesigner i London köper jag bara hattar av henne. Förutom att hon gör fantastiska handgjorda hattar är hon en kreativ entreprenör som vågat följa sin dröm – därför känns det extra bra att supporta henne.

Hur stor är din hattgarderob?

– Jag har festat bort en och råkat förstöra en. Så just nu har jag nio stycken i olika modeller och färger. Men jag ska beställa fler nu till hösten. Tidigare hade jag en deal med mig själv att varje gång jag hållit en föreläsning skulle jag få unna mig en hatt. Men i våras blev det 22 föreläsningar – inte rimligt att köpa så många hattar kände jag. Eller kanske?

Har du fler go-to-accessoarer?

– Solglasögon! Jag äger säkert hundra par. Det är snyggt att matcha med hatt. Sedan gillar jag att matcha strumpor och hatt, i dag har jag till exempel gula strumpor och gul hatt för att det är sol. Men det gäller att inte övermatcha, jag brukar försöka hålla det så diskret det nu kan bli med en stor hatt på huvudet.

”Under min hippiefas för ett par år sedan köpte jag massor av halsband med fjädrar och peace-märken. Jag bär dem fortfarande nästan varje dag. A blast from the past! Dessutom bryter de av när man är sådär väldigt kostymig.” 

Några tips till alla där ute som vill börja bära hatt, men inte vågar?

– Just do it! Testa och känn hur det känns – det är ju trots allt bara en hatt. Om man inte vill slå på stora trumman och bära en stor knallgul hatt första gången kan man ju börja med en mer diskret färg och form. Det viktigaste är att man känner sig fin och cool. Då är det bara att ta ett djupt andetag, gå utanför dörren och rocka hatten.