Därför är Zara Larsson Årets Uppstickare 2015
3 Dec 2015 kl: 00:00

Därför är Zara Larsson Årets Uppstickare 2015

– Det känns superkul att vinna ett sånt här pris! Det är alltid roligt att få uppskattning för det man gör, oavsett om det är för min musik eller för något annat, säger hon till Shortcut.

Zaras uppstickiga 2015:

5 januari: Världsberömd kondombild

To all the guys saying ”my dick is too big for condoms” TAKE A SEAT

Ett foto publicerat av Zara Larsson (@zaralarsson)

17-åringen lägger ut en bild på Instagram där hon har krängt en kondom över sitt ben, och ger en känga till män som hävdar att de är ”för stora” för att använda kondom. Bilden gillas av 78 000 personer, många utländska medier uppmärksammar Zaras tilltag och hon hyllas som ett feministiskt geni. Nicki Minaj är en av alla som stämmer in i hyllningarna.

14 maj: Premiär för podden

Zara gör inträde på ytterligare en plattform – och succén är given. I podcasten ”Den fantastiska resan” pratar Zara och hennes kompis Noel Flike om allt från fyllelögner och föräldrabråk, till psykisk ohälsa och den sexualiserade kvinnokroppen. Ett nytt avsnitt släpps varje torsdag och enligt tidningen Resumé når podden 150 000 lyssnare per vecka.

5 juni: ”Lush life” släpps

Den som lyssnar på radio eller Spotifys topplista under sommaren kan knappast undgå att höra Zaras superstämma sjunga ”I live my day as if it was the last, live my day as if there was no past”. Hennes hit ”Lush life” blir sommarens mest spelade låt på Spotify i Sverige, och når även högt på topplistorna i Norge, Danmark, Belgien och Finland.

25 juni: Bråvalladebatten

I en intervju med Dagens Nyheter kommenterar Zara mansdominansen på Bråvallafestivalens spelschema. Expressen vinklar det som att Zara undrar varför hon inte är festivalens huvudakt – en artikel som sprids snabbt i sociala medier och leder till att Zara får ta emot otaliga hot om våldtäkt och misshandel. Mats ”Günther” Söderlund går till att attack mot Zara, som replikerar när hon står på Bråvallascenen den 27:e: ”Fuck Günther, fuck alla kvinnorhatare”.

30 juni: #backazara trendar

Hatstormen efter Bråvallabråket gör att Zara skriver ett långt blogginlägg där hon i punktform förklarar sina åsikter. Samma dag skapas den trendande hashtaggen #backazara och bland andra Marit Bergman, Sarah Dawn Finer och Tilde de Paula Eby visar sitt stöd. Ministrarna Alice Bah Kuhnke (MP) och Anders Ygeman (S) hyllar 17-åringen på Instagram: ”Zara – du är en underbart begåvad sångerska, en livs levande Lejonhjärta och inspiration för oss alla.” Även statsminister Stefan Löfven (S) har hyllat Zara.

25 juli: Yngsta sommarprataren

Som den yngsta någonsin är Zara värd för ”Sommar i P1”. I det uppmärksammade sommarpratet håller hon bland annat ett feministiskt brandtal och riktar sig sedan direkt till näthatarna: ”Jag vill att du som lyssnar ska förstå att jag inte hatar män eller killar som individer … Jag vill att du som lyssnar ska förstå att manshatet är riktat mot patriarkatet och machokulturen. Om du har förstått detta – vill du fortfarande våldta mig? Vill du fortfarande slå ihjäl mig? Vill du fortfarande se mitt lik?”

12 augusti: Rockbjörnsvinnare

För tredje året i rad får Zara ta emot priset för Årets kvinnliga liveartist. På scenen överraskas hon av operasångerskan Malena Ernman som räcker över ett hemligt hederspris, för jämställdhetskamp inom musikindustrin, till Zara. ”Du kräver att slippa bli förminskad på grund av ditt kön. Du kräver att slippa behöva vara rädd. Och du kräver att få vara huvudakt. Du kräver rättvisa. Rockbjörnen backar Zara. Rockbjörnen backar feminism! Rockbjörnen backar självklart jämställdhet” löd Ernmans hyllningstal.

30 oktober: En miljon följare

 

When the amount of followers finally matches your bank account #1milli ? Ett filmklipp publicerat av Zara Larsson (@zaralarsson)


Zara når en eftertraktad milstolpe i sociala medier när hon passerar en miljon följare på Instagram – något många andra artister och debattörer bara kan drömma om. Hon firar med att lägga upp en video på sig själv och texten: ”När antalet följare äntligen matchar ditt bankkonto #1milli”.

Uppstickarjuryns motiveringar:

Billy Ekblom:

”Hon började med en kontro­versiell kondombild på Instagram och har under året fortsatt att dra fram som ett jordskred över nätet, i radio, debatter, på Spotify och i Bråvallabråk. Försök komma på någon annan 17-åring som lyckats äga den offentliga debattscenen – samtidigt som hon åstadkommit musikalisk braksuccé. Zara ÄR 2015!

Emanuel Karlsten:

”Zara Larsson har gjort en uppstickig uppercut på etablisse­manget, verklighetens folk och världen. Trots att vi har följt henne i dokusåpor ­sedan amningens dagar har hon i år lyckats markera vilken stjärna hon är och att hon knappast bara tänker påverka världen genom musik.”

Amanda Lundeteg:

”Zara Larsson rockar både artistscenen och jämställdhets­debatten. Vann två priser på Rockbjörnen i år, Årets kvinnliga liveartist och Jämställdhets­priset. Zara använder sin enorma plattform i sociala medier till att stå upp för kvinnors rättig­heter, och i år positionerade hon sig även som den yngsta sommar­prataren någonsin.”

Annika Reimertz:

”Med enormt mod och en stor ­portion tonårstrots har Zara ­Larsson styrt debatten under 2015. Denna orädda kvinna har visat gång på gång att det fungerar att skrika högt och utmana normer för att göra sin röst hörd. För mig är Zara en självklar etta på Årets uppstickar­lista.”

Sara Thun:

”Med en kaxig ”jag-äger”-attityd har Zara Larsson dominerat både musikscenen och jämställdhetsdebatten i år. Trots näthat och hot fortsätter hon att göra sin röst hörd och har nog fått hela Sverige att engagera sig i frågor om kvinnors rättigheter. Om hon, som hon sa i sitt sommarprat, blir ”odödlig, på riktigt alltså” återstår att se. Men en solklar uppstickar­etta är hon helt klart!”

Tillbaka till listan