Därför är psykologi en avgörande faktor för PT:n
19 Apr 2017 kl: 00:00

Därför är psykologi en avgörande faktor för PT:n

Emil Isaksson är personlig tränare på Nordic Wellness i Malmö. När han först började arbeta för åtta år sedan anade han inte hur stor del av yrket som handlade om psykologi. Utbildningens fokus låg på träning, kost och olika typer av träningsprogram och det talades inte mycket om sådant som klientens självbild och motivation, men när Emil väl började arbeta insåg han snart att just psykologin var en avgörande faktor.

– Det gäller att vara lyhörd för var varje kund befinner sig i livet och försöka hitta rätt mål och strategier för var och en. Om man är för enkelspårig och resultatfokuserad riskerar man dels att skrämma bort sina kunder, dels att få dem att må dåligt i stället för bra.

Emil konstaterar att det finns lika många behov som det finns människor. Medan vissa bara vill ses tre gånger för att lägga upp ett träningsprogram, så träffar han andra klienter regelbundet varje vecka i flera år. Ibland handlar den där timmen man ses lika mycket om att få egentid och någon som lyssnar, som det handlar om träning.

– För mig har den biten fallit sig allt mer naturlig med åren. Med ökad livserfarenhet har jag lättare att relatera till mina kunder, jag har kanske själv stått i liknande situationer och har därför en större förståelse för hur det övriga livet påverkar träning och kost.

Läs mer: En ny frisyr och lite terapi, tack! 

De flesta av oss vet ju egentligen redan hur vi bör äta och träna för att må bra. Emil menar att det snarare handlar om att hitta nycklarna som gör att vi håller motivationen uppe, och att det ofta är därför man vänder sig till en PT.

– Många som kommer till mig har dessutom en lite sned självbild. Det är till exempel vanligt att man uppfattar sig själv som mer överviktig än vad man faktiskt är, säger Emil.

Han understryker dock att han aldrig försöker ”leka psykolog”. Om någon verkar ha allvarliga problem så rekommenderar han alltid att man söker professionell hjälp.

– Jag är framför allt en personlig tränare, inte en coach. Jag ser snarare min funktion som en kunskapsbank och motivator, och som en utomstående och opartisk person som gärna lyssnar när något tynger eller står i vägen för hälsa och träning.