Därför är nätverket karriärgrundande
27 Jan 2013 kl: 00:00

Därför är nätverket karriärgrundande

Hur ser ditt nätverk ut?” Frågan blir allt vanligare, inte minst i rekryteringssammanhang. Och det kan vara svaret på just den frågan som avgör om du kammar hem drömjobbet.
– I dag och i framtiden är ett bra nätverk en förutsättning för att lyckas, det är jag övertygad om, säger Gunnar Selheden.
Han har jobbat med affärsnätverkande i ­tretton år och är dessutom en av jurymedlemmarna i Årets affärsnätverkare som utses av BNI. Där har bland annat Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och David Lega knipit vinsten ­tidigare år.
– Vi tittar på hur du jobbar med kontakter, hur utåtriktad du är och hur du tar hand om och förädlar de kontakter du redan har, säger Gunnar Selheden.

Är nätverket det nya cv:t?
– Att cv:t skulle vara på väg ut kan jag ifrågasätta, men jag kan definitivt säga att nätverket är en del av ditt cv.
Men hur gör du då för att få till ett stort och ­gediget nätverk som kan hjälpa dig framåt i karriä­ren? Gunnar Selheden menar att det inte räcker med att vara ute och sälja in sig själv till max.
– Du måste bygga upp ett kontaktnät som litar på dig, har förtroende för dig och kan referera till att du utför ditt jobb på ett bra sätt. Konkurren­sen är stenhård i de flesta branscher så detta blir allt viktigare.

”Lättare för att ta för dig”

För den som inte är speciellt socialt lagd kan detta innebära ett problem. Men det behöver inte vara kört.
– Är du utåtriktad har du självklart lättare för att ta för dig, men många personer som är för­siktiga och inte så utåtriktade växer in i den här rollen. Det viktiga är att du vill skaffa kontakter och jobba med att bli duktig. Det går att utvecklas. Potentialen finns hos alla. Den som är extremt ­utåtriktad kan å andra sidan bli lite för mycket. Det kan vara svårt att få förtroende för en sådan person­ och det är förtroende det i stora delar handlar om.
Att som relativt nykläckt i en bransch jobba upp ett gediget affärsnätverk tar tid. Den sociala biten finns ofta med genom Facebook, Twitter ­eller stora kompisgäng, men Gunnar Selheden råder till att sära på jobb och nöjen även i ­nät­verkandet.
– Det finns så många nätverk. Välj något för den sociala delen, som Linkedin, för den affärsnätverkande delen kan du välja något annat, ­exempelvis Marknadsföreningen. Komplettera med det du behöver men tänk på att allt tar tid om du ska göra det bra. Samtidigt kan det ge hur mycket som helst tillbaka.

Så blir du en proffsnätverkare

VÄLJ OLIKA TYPER av nätverk – sociala nätverk och affärsnätverk kräver olika saker av dig.

OM DU BEHÖVER bygga upp ett helt nytt nätverk, se till att gå med i flera. Visa att du har viljan.

ENGAGERA DIG i de nätverk du deltar i.  Att bara få funkar inte i längden, du måste ge tillbaka också.

SE NÄTVERKANDET SOM en del av din karriär. En del som kan ge dig hur mycket som helst om du använder det på rätt sätt.