19 Aug 2009 kl: 00:00

Dan Buthler – med rätt att döda

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Barnslig, medelålders dansk göteborgare, boendes norr om Stockholm. Gott om källor till personlighetsklyvning, alltså :). Jag har ett nästan absurt behov att få vara fri och att få omväxling i det jag gör. Rastlös på gränsen till en bokstavsdiagnos.

 

Beskriv din karriärväg lite kort!

Höll på att säga att jag inte har någon. Har alltid försökt få en tillvaro där jag har råd att göra det jag vill. Det närmaste en ”ordnad” karriär jag kommer är mina år som affärsutvecklare på Dagens Nyheters Internetavdelning, följt av några år som egenföretagare under IT-världens atomvinter.

 

Vad är din karriärdröm?

Jag vill ha full bestämmanderätt över min tid. När jag bara gör saker som jag verkligen vill blir det bäst resultat. Så nu ägnar jag mig åt att berätta historier, främst genom de böcker jag gör tillsammans med Dag Öhrlund. Men jag har lite andra hyss på gång också.

 

Vilka är dina bästa karriärtips?

Att hitta en miljö där du verkligen trivs och som passar just dig. Det talas mycket om att utvecklas på jobbet, men sällan om vad man skall utvecklas till. Jag tror att man blir bäst om man kan kombinera företagets och den egna utvecklingen, att inte bara utvecklas mot vad företaget vill.

Vad tycker du om ditt jobb? Vad är roligast och vad är största utmaningen?

Jag har nog världens bästa jobb och får utlopp för mina galna idéer och tankar, utan att behöva få dem att ”fungera” i verkligheten. Största utmaningen är att få en tillräckligt stor läsekrets för att kunna leva på det och koncentrera all energi på berättandet.

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!

Vi gör otroligt mycket research inför våra böcker. Eftersom vi har ihjäl folk på löpande band, men ingen av oss är våldsamma eller vet något om vapen, behövde vi hjälp av en vapenexpert. Vi hittade en underbar tysk, som vigt sitt liv åt att göra de vackraste, dödligaste konstverk jag sett. Tyvärr kan jag inte beskriva hans kombination av entusiasm, dialekt och kunskap, men att få träffa sådana människor gör mitt jobb så otroligt spännande och underhållande.

 

Vad är det mest spännande i ditt liv/din karriär just nu?

Oj, ganska mycket – ny bok ute i dagarna, men förmodligen är det mest spännande att se vad som händer med filmplanerna för de två första böckerna. Om det blir så bra som jag hoppas innebär det förmodligen mycket för karriären.

 

Mord.net kommer alltså att bli film – vad kommer din roll att vara i det arbetet?

Egentligen mest att hålla tummarna för att det blir bra. Vi har sålt rätten till att utveckla boken till film, men har ingen kontroll över hur det görs. Frågar de oss så svarar vi gärna vad vi tycker, men det är nog bäst att låta dem som kan göra film jobba i lugn och ro. Vi får använda tiden till att skriva fler böcker.

 

Du och Dag kom i kontakt med varandra via Shortcut? Vilka råd har du till andra som söker efter en samarbetspartner? Hur väljer man rätt?

Ja, jag ville göra ”mord.net” men var för feg för att skriva själv. Jag tänkte att en bra historia måste berättas av ett proffs, så jag chansade och han nappade. Var öppen och prestigelös och berätta varför du behöver hjälp och varför du tagit just den kontakten. Tror att man ganska snart märker om man fungerar eller inte. Om man inte trivs ihop, så är det nog bättre att låta bli.

 

Hur fungerar ditt och Dags samarbete – vem gör vad och hur ser processen ut från idé till färdig bok?

Dag skriver allt efter att vi gjort upp hela handlingen kapitel för kapitel. Vi bollar ständigt idéer och när vi bestämt oss för en, är det mest fokuserat jobb på att utveckla just den historien. Tanken är att jag skall ta reda på allt vi behöver veta, så att Dag kan få lugn att skriva, men gränserna för vårt ”ansvar” har blivit mer suddiga efterhand.

 

Du har Internet som specialitet – hur kan man använda Internet för att förbättra sin karriär?

Jag ser det mest som ett fantastiskt sätt att göra många saker effektivare och snabbare, om än inte alltid bättre. Men för att hålla koll på omvärlden, kanske utbilda sig inom relevanta områden och att försöka få en bättre bild av vad kunder och användare tycker är det ett ofta underutnyttjat redskap.

 

Vilket av dina kommersiella Internetbaserade projekt är du mest stolt över?

Det har jag inte sjösatt än, men när jag får råd så kommer jag försöka starta ett helt ideellt projekt som får bli mitt bidrag till en bättre värld.

 

Du är även affärsutvecklare – vad exakt gör du och hur ska en person gå tillväga för att lyckas bli en bra sådan?

Nu fungerar jag ju inte riktigt så idag, men tanken är att kunna se möjligheter mellan det man har och kan skaffa och ett behov hos någon grupp eller marknad. Så övningar i att tänka brett och att se samband som andra inte ser. Sen behövs bara resurser, disciplin, uthållighet och att tro på sig själv 🙂

 

Hur vet man att en affärsidé är värd att satsa på – och hur säljer man in den på bästa sätt?

Det kan man aldrig ”veta”, tror jag. Men ta reda på så mycket fakta som möjligt och vara ärlig i din bedömning. Det är lätt att man bara ser de saker som talar för din idé. Tänk sedan igenom alla relevanta delar du kan komma på. När du har en affärsplan som du känner att du kan presentera, utan att få någon fråga du inte kan eller vill svara på, så kan du börja fundera på vad du behöver för att lyckas. Försök då att hitta alla bitar du inte har eller är dålig på själv. Då har du bäst chans att inte kast bort år av ditt liv.

 

Vad blir nästa projekt för dig?

Arbetar med en uppföljare till ”mord.net” med Dag. Har dessutom lite andra ”hemliga” projekt som tar all tid.

 

Vad gör du helst på fritiden?

Spelar golf de stackars dagar då vädret tillåter. En lite hemlig passion är poker och jag tränar just nu på att bli tillräckligt bra för att kunna spela turneringar.

 

Hur hittade du till Shortcut?

Det är så länge sedan, så jag kommer ärligt talat inte riktigt ihåg. Läste visst tidningen, kollade sajten och blev sedan ganska aktiv guldmedlem.

 

Här finns Dan Buthlers kontaktinformation och profil.

Intresserad av andra halvan av författarduon – läs artikeln om Dag Öhrlund här.