Dags för grönare kontor
1 Apr 2015 kl: 00:00

Dags för grönare kontor

Varje dag går miljoner svenskar till jobbet. Många tar bilen, jobbar vid datorn hela dagen och skriver ut mängder med papper. ”Earth hour” och klimatkampanjer i all ära – men det som verkligen kan göra skillnad är våra vardagsbeteenden. Naturskyddsföreningens digitalkommunikatör Jakob Broström menar att det finns många enkla små saker som kan göra stor skillnad om vi bara tänker ett extra varv.

– Vi äter till exempel för mycket kött. Köttindustrin står för massiva utsläpp, och globalt sett står köttproduktionen för mer av den totala klimatbelastningen än trafiken. Det är med andra ord en bra idé att välja vegetariskt på jobblunchen.

Miljön är ett ständigt återkommande samtalsämne men det kan vara svårt att verkligen förstå hur illa vi skadar den. Att tänka på framtida generationers framtid i flera led är lite väl abstrakt för våra hjärnor att greppa. Men vill vi ha en planet som lever långt efter vår tid så är det hög tid att försöka förstå och uppskatta vår miljö. På riktigt.

– Ta en utflykt i skogen, en promenad i parken, lukta på en blomma – vad som helst. Inget är mer effektivt för att förstå hur viktig och vacker naturen är, säger Jakob Broström.

Jakobs 5 miljötips på jobbet

Stäng av alla apparater när de inte används. Elektriska manicker i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp.

Ha möten via webb, telefon eller video. På så sätt kan du undvika många tjänsteresor, vilket gör att du minskar din miljöpåverkan samtidigt som du sparar både pengar och tid.

Undvik pappersutskrifter och kopiering. Läs istället mer texter på skärm, scanna dokument och arkivera elektroniskt. Måste du skriva ut? Ställ in datorn så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Ni gör av med hälften så mycket papper och sparar dubbelt så många kronor.

Byt ut mineralvattnet som kräver en hel del energi för att produceras och transporteras. Servera i stället kallt, friskt kranvatten i fina kannor. Lägg i is och citrusfrukt, gurka, citronmeliss eller frysta bär. Snyggare, billigare och helt klart bättre för miljön.

Utse en miljöansvarig som ser till att miljöarbetet blir gjort och även håller sig uppdaterad om vad som händer inom området. Välj den som tycker att uppgiften verkar rolig, så blir resultatet med största sannolikhet bättre.