Cv:ts tid är förbi?
7 Maj 2014 kl: 00:00

Cv:ts tid är förbi?

Tänk utanför ramarna och sök jobb på ett finurligt vis. Genom att testa alternativ till CV och personliga brev har fler och fler vågat söka sig till branscher de är nyfikna på. Fredrik Möller, pressekreterare på Arbetsförmedlingen, menar att nytänket ökar möjligheterna på arbetsmarknaden.
– En del har svårt för att skriva ihop personliga brev och drar sig kanske från att söka jobb de är intresserade av på grund av det. Med andra metoder öppnas nya dörrar då de exempelvis kan skicka in en video med en muntlig presentation istället, säger Fredrik Möller.

Även vanliga anställningsintervjuer kan kompletteras med olika personlighetstester och språkprov, då arbetsgivare genom att testa den sökande i en verklig situation får en snabb överblick om den sökande kan passa för jobbet.
– En del anställningsintervjuer kan fungera i form av speeddating, där den arbetssökande bara får några minuter på sig att presentera sig själv. I många branscher spelar personligheten hos de anställda stor roll, säger Fredrik Möller.

Samtidigt som det är en möjlighet att söka jobb via alternativa metoder är det också en begränsning för många.
– Olika metoder passar olika personer. Ta en kompis till hjälp och använd varandra som bollplank. Träna, öva och hitta ett sätt som passar just dig. Kanske vill du skriva ett personligt brev eller hellre göra ett video-cv, säger Fredrik Möller.

Han tror att de traditionella ansökningsformerna med CV, personliga brev och anställningsintervjuer kommer att finnas kvar i grunden, men kompletteras med alternativa ansökningsmetoder i större utsträckning. För den som är osäker på jobbsökning finns tips och råd att få hos Arbetsförmedlingen.
– Arbetsförmedlingen hjälper gärna till med tips och råd i alla ansökningssituationer, säger Fredrik Möller.