10 Jun 2014 kl: 00:00

COWI har siktet inställt på toppen

Konsultföretaget COWI levererar tekniska helhetslösningar inom områdena industri och energi, byggnad och fastighet, infrastruktur samt miljö. Företaget har över 6 500 medarbetare i 175 länder, varav 1 000 i Sverige. I Sverige gör COWI mellan 2 000 och 3 000 uppdrag om året och bland de senaste finns det stora köpcentrumet Emporia i Malmö, utbyggnaden av väg E45 mellan Göteborg och Troll­hättan och den nya industrihamnen PetroPort i Stenungsund.

– Det som utmärker COWI är våra 360-graderslösningar. Vi har bredden som krävs för att ta hand om stora projekt i sin helhet. För en konsult ger det ofta mer att få ta ett projekt från start till mål istället för att bara göra en punktinsats, säger Lars Erik Bjuhr.

COWI har satsat stort på att bygga sitt varumärke bland framtidens medarbetare. Företaget är representerat på 20 arbetsmarknadsdagar per år och arrangerar egna event för ingenjörsstudenter.
– När förstaårsstudenterna kommer till oss vill vi ge dem en ökad förståelse för ingenjörsarbete. Vi visar bland annat hur vi använder beräkningar och CAD i praktiken. När vi träffar de som snart ska ta examen fokuserar vi mer på vad COWI kan erbjuda och vad konsultrollen innebär.

Arbetet har gett resultat. COWI klättrar snabbt i Universums undersökning FöretagsBarometern och Lars Eriks mål är att ligga topp tre bland teknikföretagen år 2015.
– Som konsult hos oss ska du ha ett brinnande intresse för teknik och för samhället. Du ska också ha en stark vilja att lära dig nya saker. Varje projekt hos oss är som en ny anställning. Ena stunden arbetar du med en läkemedelsfabrik, i nästa med ett oljeraffinaderi eller att bygga en bro.

I COWIs egen akademi kan medarbetarna bland annat utbilda sig i affärsutveckling och presentationsteknik samt gå flera olika ledarprogram. Akademien är en viktig del av COWIs karriärsystem, som är utvecklat för att kunna rymma alla inriktningar.
– Vi vill att du ska ha samma karriärmöjligheter oavsett om du vill bli chef, projektledare, affärsutvecklare eller teknikspecialist. Därför skapar alla medarbetare en Performance and Development Plan tillsammans med sin närmaste chef. Där får du möjlighet att styra din egen karriär och samtidigt påverka vilken typ av projekt vi ska rikta in oss på i framtiden.

COWI ger också sina medarbetare möjlighet att bli delägare. I dagsläget ägs 35 procent av företagets svenska del av medarbetarna. Lars Eriks vision är att den delen ska öka till 80 procent.
– Att vara delägare föder ett engagemang och en stolthet. Det är avgörande för att vi ska bli ännu bättre och lyckas vinna de stora uppdragen.

Lars Erik vet en del om vad som krävs för att vinna. Han har varit en del av det svenska landslaget i pistolskytte och är i dag tränare för de blågula juniorer som siktar på VM 2014.
– Idrotten har lärt mig mycket. Därifrån kommer min tro på att alla ska få vara med och ha möjlighet att påverka.