COWI engagerar med hjälp av en värderingsstyrd ledarfilosofi
10 Okt 2016 kl: 00:00

COWI engagerar med hjälp av en värderingsstyrd ledarfilosofi

Cowi består av utvecklingsorienterade ledare som sätter människan i centrum. Att kunna tänka positivt även i stunder som inte är de allra roligaste är en viktig ledarskapsegenskap, något som bland annat har varit framgångsfaktorn för COWIs egen HR-chef Lars Erik Bjuhr. Att få se människor utvecklas genom att skapa unika broar, byggnader och industrianläggningar gör hans jobb till det roligaste han vet.

Hur skulle du beskriva ledarskapet inom COWI?

– Alla människor har olika grader av engagemang, och att locka fram drivet hos var och en av medarbetarna är något som präglar vårt ledarskap. Genom årliga samtal med varje medarbetare lägger vi upp en plan för hur vi tillsammans tar nästa steg. Vi har ett välutvecklat karriärsystem som vittnar om att våra medarbetare kan utvecklas på flera fronter. Primärt har vi fyra olika områden: specialist, projektledare, chef/ledare och affärsutveckling. Det här tror jag är en av orsakerna till att vi lyckas locka fram engagemanget hos var och en av våra medarbetare.

Vad gör er till en unik arbetsgivare?

– Vi är ett stiftelse- och medarbetarägt företag där alla medarbetare erbjuds möjlighet att bli delägare. Som delägare får du vara med och ta del av vinsten, du får ingående information om företaget och kan vara med och påverka beslutsfattande. Att vem som helst kan bli delägare, oavsett position, är unikt.

Vad är ni stoltast över?

– Att COWI präglas av det jag kallar för ombryddhet gör mig varm i hjärtat. Det ordet finns nog inte i den svenska ordlistan, men det beskriver väl vår företagskultur. För oss är det viktigt att alla mår bra, och om det finns något som vi som arbetsgivare kan göra för att stötta våra medarbetare så ska vi göra det som krävs. I olika skeden av livet behöver var och en extra mycket stöd, det är jag stolt över att säga att vi kan erbjuda.

Vad är på gång hos er just nu?

– Under hösten drar vi igång jakten på fler erfarna och duktiga projektledare. Vi har otroligt många, men vi ser ett ökat behov eftersom vi har som ambition att i större utsträckning arbeta i internationella miljöer. Vi behöver bland annat projektledare i Sverige som kan samordna resurser i andra delar av världen. Kampanjen kommer att dyka upp i våra sociala medier under hösten. Håll utkik!