Coronaviruset hotar världsekonomin
9 Mar 2020 kl: 00:00

Coronaviruset hotar världsekonomin

Coronaviruset, eller COVID-19, rapporterades först den 31 december 2019 i Wuhan, Kina. Sedan den 20 mars 2020 har viruset spridit sig till över 150 länder, drabbat mer än 250 000 människor och dödat över 10 400 människor i världen. Viruset hotar inte bara turismen runt om i världen utan det påverkar världens företag och ekonomi.

Enligt en omfattande studie, är Coronaviruset mer smittsamt än både MERS- och SARS-virus. Även om Coronaviruset inte är lika dödligt som de tidigare virusen, har det ett högre dödstal på grund av dess snabba spridning – antalet människor som har dött av det hittills har redan gått om både SARS- och MERS-virus. Coronaviruset har en dödlighet på 2,3% men i jämförelse hade SARS en dödlighet på 9,6% och MERS en dödlighet på 35%, enligt forskning från US Centers for Disease Control.

 

Mark Ralston | AFP | Getty Images

Reseförbud över hela världen

Många företag i Europa såväl som i resten av världen har förbjudit affärsresor eftersom att Coronaviruset fortsätter att spridas snabbt. Resor ökar inte bara risken att komma i kontakt med viruset utan det ökar även risken att viruset hamnar i deras hemland och på arbetsplatsen. 

Flygbranschen tar dock den största smällen av alla. Det finns en risk att globala flygbolag kommer att förlora 113 miljarder dollar i försäljning om Coronaviruset fortsätter att spridas, enligt International Air Transport Association.

 

Kina och deras roll i den globala ekonomin

Idag har över 80 967 personer i Kina drabbats av viruset och antalet tycks bara öka. På grund av det breda utbrottet och hotet som viruset utgör, har Kinas affärer helt stoppats. Ekonomer har varnat att nedläggning av kinesiska företag kan hota den globala ekonomin – särskilt ekonomierna i Japan, Sydkorea, Europeiska Unionen, de omgivande Europeiska länderna och USA. 

Kinas ekonomi är djupt sammankopplad med världens ekonomi – med en andel av 17% av den globala BNP. Kina är Sveriges 7:e största importkälla (som utgör 5,5% av den svenska importen). Ett landsomfattande “lockdown” i Kina har börjat hindra produktions- och leveranskedjor i en mängd olika industrier världen över. Dessa inkluderar fordonsindustrin, resor och turism, sjukvård, högteknologisk tillverkning och detaljhandel. Kinas växande rikedom har gjort landet till en viktig marknad för en rad olika företag, men de som drabbas mest är de som starkt förlitar sig på Kina för affärer – företag som Apple och Microsoft har redan sett en negativ inverkan.

Framför allt har bilindustrin påverkats av COVID-19. Hubei-provinsen, epicentrum för utbrottet, är en av de fem största bilindustritillverkningscentralerna i Kina och står för nästan 9% av Kinas fordonstillverkning. Det är också ett center för tillverkning av bildelar för utländska biltillverkare. Anläggningsstängningarna har redan ökat globala fordonsleverantörskedjor och med lager som snabbt minskar kommer en global brist på bildelar påverka produktionsvolymerna 2020.

BMW och Volkswagen är två exempel på bilföretag som har tappat försäljning på grund av anläggningsstängningar i samband med virusets spridning. Volkswagen, som får nästan hälften av sin försäljning från Kina, är ivriga att öppna fabriker som har varit stängda sedan slutet av januari. De berättar även att de ”står inför utmaningar på grund av en försenad landsomfattande omstart av leveranskedjor samt begränsade resealternativ för produktionsanställda.”

Smartphone- och teknikindustrin har också påverkats av pandemin. Stängningar av fabriker orsakar en störning i leveranskedjan, utlöser förseningar i lanseringar av nya produkter och minskar produktion i den högteknologiska tillverkningssektorn.

 

Hälsa och framtida förebyggande

Coronaviruset påverkar företag och ekonomier världen över, men det som är viktigast av allt är att vara uppmärksam på sin egen hälsa samt omgivningens. Om du känner dig sjuk, försök att arbeta hemifrån, kontakta din läkare och undvik nära kontakt med andra.

Enligt Världshälsoorganisationen inkluderar symtomen:

  • Luftvägssymtom
  • Feber
  • Hosta
  • Andnöd och andningssvårigheter

I mer allvarliga fall kan infektionen orsaka lunginflammation, svårt akut andningsyndrom, njursvikt och till och med dödsfall (WHO).

Hur skyddar man sig mot Coronavirus?

  • Tvätta händerna ofta
  • Undvik nära kontakt med sjuka människor
  • Undvik att röra dina ögon, näsa och mun
  • Täck din mun/näsa med när du hostar eller nyser
  • Om du har feber, hosta och andningssvårigheter, sök tidigt medicinsk vård
  • Håll dig informerad

Vänligen besök Folkhälsomyndighetens hemsida för mer information om sjukdomen.