Chefskarriär och familjeliv hos Riksbanken
5 Jul 2013 kl: 00:00

Chefskarriär och familjeliv hos Riksbanken

UNGA CHEFER Som chef på Riksbankens enhet för finansiell infrastruktur vet Susanna Grufman det mesta om balans – både när det gäller finansiell stabilitet och ledarskap.

Som privatperson förutsätter du att lönen hamnar på kontot varje månad och att du har möjlighet att betala dina räkningar. Bakom allt detta finns IT-system och organisationer­ som gör det möjligt, och uppstår problem i något av systemen kan det få stora konsekvenser för den ­finansiella ­stabiliteten. Susanna Grufman och hennes med­arbetare på Riksbankens enhet för finansiell infrastruktur övervakar de system som finns för att hantera betalningar och värdepapperstransaktioner.

 

Det låter som ett spännande jobb, berätta!

– Ja, det är verkligen spännande. Vårt huvudsakliga mål är att främja finansiell stabilitet. Vi samlar in information om systemens verksamhet, genomför analyser för att se om vi finner brister i säkerhet ­eller effektivet och kommunicerar vårt resultat på olika sätt. Vi arbetar också med betalnings­instrument, som kort och kontanter, där vi ­analyserar hur de används och utvecklas.

 

Vad är roligast med ditt jobb?

– Som chef på Riksbanken har du stora möjligheter att påverka agendan, till exempel vilka ärenden vi ska driva i olika sammanhang och vad vi ska tycka i dessa frågor. Jag tycker om att mitt arbete är globalt i den mån att många av systemen vi övervakar är ­inter­nationella. Det gör att vi ofta har möten och konferenser tillsammans med utländska myndigheter.

 

Vilket stöd fick du som nybliven chef?

– Jag har fått mycket stöd. Allt från inledande chefsutbildning till fördjupande kurser. Dessutom har jag en coach som jag kan ringa om jag ställs inför en utmaning där jag behöver stöd.

 

Vad gör Riksbanken till en attraktiv arbetsgivare?

– Förutom att erbjuda intressanta arbetsuppgifter satsar Riksbanken mycket på att alla medarbetare ska må bra och utvecklas. Det märks till exempel nu när jag har valt att gå ner i tid och vara hemma en dag i veckan för att få mer tid till mina barn. Jag känner stort stöd från min arbetsgivare i det beslutet. Det finns också goda möjligheter att jobba hemifrån vid behov och vi har tillgång till gym och gruppträning i Riksbankshuset, något jag ser som en stor förmån.

 

FAKTA: Susanna Grufman

Titel: Enhetschef för finansiell infrastruktur.
Utbildning:
Magisterexamen i ekonomi, Stockholms universitet, examen 2000.
Min drömchef: Steve Jobs är inte en drömchef, men jag tror att det hade varit väldigt intressant att arbeta under honom!

Text: Johan Kellerman Larsson