Chefen slog honom med död duva
10 Jan 2010 kl: 00:00

Chefen slog honom med död duva

Mycket ska man stå ut med från chefen – men att få en död duva kastad i ansiktet kanske inte tillhör vanligheterna?

En yrkesgrupp där chefsrollen är mer påpassad och där huvuden rullar oftare än de sitter kvar är fotbollsmanagers. Därför kanske det inte är så konstigt att de har en eller flera underliga saker för sig för att få sina anställda – fotbollsspelarna – att lyssna.

Svordomar och en och eller annan hyttande näve kommer förmodligen nära ansiktet på daglig basis. Men att få ett dött flygfä kastat på sig av chefen tillhör förhoppningsvis inte vanligheterna – om du inte är fotbollsspelare under managern John Lambie, alltså. Parallellt med att han ledde det skotska laget Partick Thistle, födde han också upp brevduvor på sitt kontor. När duvorna dog av olika sjukdomar sparade han dem för att använda som tillhygge när han ville läxa upp en spelare. Bland annat fick den stackars mittfältaren Declan Roche en duva rakt i ansiktet när han klagade på sin chefs taktik.

Flera spelare har fått döda fåglar i huvudet, även om det i Ivan Bonettis fall inte var flygfän som huvudsakligen golvade honom. Grimsbyspelaren fick en tallrik med grillade kycklingvingar kastad på sig av sin tränare Brian Law. Resultatet blev en bruten käken, sjukhusvistelse och 1-0 till kycklingarna.

Eurosports Petter Karlsson filosoferar om flera underliga managers i en av sina Premier League-krönikor. Han berättar bland annat om Johnny Cochrane som var Sunderlands tränare under elva år. En avsevärt lång tid för en manager – speciellt med tanke på att Cochrane brukade släntra in några minuter före avspark bolmandes på en cigarr och med ett whiskyglas i handen:

– Vem möter vi i dag, grabbar?
– Manchester United, boss!
– Jaså, jaha… ja, dom slår ni lätt.

En manager som det har blåst en del om och som är tippad att sparkas när som helst är Phil Brown. Hans taktik var också mot det speciella hållet. När hans lag Hull mötte Manchester City och låg under i halvtid satte han spelarna ned i mitten ute på plan och skällde ut dem efter noter så att alla kunde se. Året efter pikade spelarna Jimmy Bullard honom med en igenkännande målgest. Enligt rykten sägs Brown ha tagit det med ett humor.