”Chefen kallade mig ‘subba’ på skämt”
22 Dec 2015 kl: 00:00

”Chefen kallade mig ‘subba’ på skämt”

Tidigare i höst utsåg Shortcut Årets uppstickare. Vem tycker du är mest uppstickig i år?

Sara: – Alice Teodorescu. Skarp, egensinnig och tänker själv. Gillar henne massor.

Ted: – Olga Stern. Hon har utvecklat sajten Genews.io som mäter hur ­ofta män och kvinnor nämns på olika nyhetssajter. Hon synliggör snedfördel­ningen inom medier och ger dem ett praktiskt verktyg att jobba med. Smart!

Ellen: – Bim Eriksson heter en asball serietecknare, kreatör och feministisk aktivist som kommer ut med sin första bok under 2016. Hon är inspirerande och väjer aldrig undan. Håll utkik efter henne!

Navid: – Tobias Swahn, före detta nazist som nu arbetar för ett inkluderande Sverige. Björn Natthiko Lindeblad, civilekonom som åkte till Thailand för att vara skogsmunk i 17 år och som nu delar med sig av sina lärdomar. Och Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingens frontare som hjälper oss att bygga ett land och en värld för alla.

”Jag stickar alldeles för långa och överarbetade as som är helt omöjliga att använda”

Har du tackat nej till något jobb på grund av dina värderingar?

Sara: – Tackat nej och tackat nej, inte riktigt, men en chef kallade mig för subba ”på skämt” en gång, gick därifrån och kom aldrig mer tillbaka. Det räknas nog som att inte sympatisera.

Ted: – Det händer att jag tackar nej till samarbeten. När jag drev Tidningsbutiken.se hade jag som policy att inte sälja tidningar med sexistiska omslag. Nu för tiden väljer jag – till skillnad från många mediebolag – att inte visa annonser för bettingsajter.

Ellen: – Jag undvek en förfrågan från en ny galleria, på grund av att jag inte gillade vad den skulle göra med området, och för att gallerior i stort symboliserar ungefär allt jag tycker är dåligt i samhället. Det hade visserligen precis passat mina karaktärer i serien att vara med på någon sorts metahumor-nivå, men någonstans får man dra gränsen.

Navid: – Japp. Fick frågan om jag ville göra workshops för ett stort tobaksföretag. Nepp.

Vilken är din bästa vinteraktivitet?

Sara: – Vet inte om det är min bästa, men halsduksmanin slår till. Jag stickar alldeles för långa och överarbetade as som är helt omöjliga att använda. Min senaste blev tre meter.

Ted: – Åka långfärds­skridskor. En unik grej som man nästan bara kan göra i Sverige.

Ellen: – Jag gillar verkligen att åka skidor och brukar sticka ut i Nacka­reservatet där jag bor för en runda. Men nu har det varit riktigt dåligt med snö de senaste vintrarna så skidorna har bara stått i hallen och påmint mig om den globala uppvärmningen.

Navid: – Tv-seriemarathon.

Vad har du för planer för 2016?

Sara: – Ska göra en sån där grej man skiter på sig av att ens tänka på. ”Våga gå utanför din comfort zone” skriker de, de där tyckarna, SÅ JAG LYDER! *andas in syrgas*.

Ted: – Det skulle vara kul att expandera Knackeriet, mitt co-working space för digitala kreatörer i Gamla Stan i Stockholm. Med ytterligare en lokal skulle vi kunna ta in fler medlemmar.

Ellen: – 2016 släpper jag min femte samlingsvolym med Lilla Berlin, men jag ser även framemot andra serie- och illustrationsprojekt! Jag kommer bland annat att illustrera en barnbok, jobba på en feministisk actionserie i James Bond-stil och andra, än så länge hemliga, projekt.

Navid: – Jag gillar inte planer. De kommer i vägen för det som är roligast i livet.