Checklista: Fick du med detta i cv:t?
24 Sep 2014 kl: 00:00

Checklista: Fick du med detta i cv:t?

Har du fått med allt?
All basfakta om dig måste vara med och ingen viktig merit får saknas. En kort beskrivning om vad du faktiskt gjorde på varje jobb gör listan mindre luddig och visar vad du kan tillföra på ditt – förhoppningsvis – nya jobb.

Är ditt cv tillräckligt relevant?
Ta inte med erfarenheter som inte är relevanta för jobbet du söker. Att du hoppade av som telefonförsäljare efter tre veckor är kanske inte så viktigt om du har matigare erfarenheter.

Ser det proffsigt ut?
Även om du kanske är en fena på typsnitt och grafisk formgivning: skippa utsvävningarna och kom ihåg att tydlighet är allra viktigast. Var subtil och stilren.

Är cv:t för långt – eller för kort?
Alla viktiga erfarenheter ska som sagt vara med, uttryckt på ett kort och koncist sätt. Lättöverskådlighet är nyckelordet här.

Har du stavat rätt?
Se upp! Slarv med grammatik och stavning kan skicka ditt CV direkt i papperskorgen. Låt någon språkbegåvning läsa igenom det du skrivit innan du trycker på ”skicka.”

Är ditt CV skräddarsytt för det aktuella företaget?
Det är smart att anpassa ansökan för företagen du vill jobba hos. Se bara till att du inte skriver fel företagsnamn. Det ger ett slarvigt intryck och avslöjar att du satsar på en bred front – företagen vill ju ha människor som vill jobba just hos dem.

Sist men inte minst: Är filformatet rätt?
Även om du har skrivit världens bästa CV, kan du redan ha förlorat chansen till jobbet om rekryteraren inte kan öppna det. Satsa på pdf!